U Sarajevu praznik, u Banjoj Luci običan dan: Slave oni svoje, mi svoje

dan nezavisnosti1

Odluku o istupanju Bosne i Hercegovine iz sastava SFR Jugoslavije, koja je donesena na referendumu 29. februara i 1. marta 1992. godine, građani Bosne i Hercegovine iz dva entiteta danas posmatraju drugim očima. Dok većina građana Federacije BiH koristi neradni dan i obilježava Dan nezavisnosti BiH, u drugom bh. entitetu Republici Srpskoj, danas je kao i svaki drugi radni dan.

Dan nezavisnosti je u Sarajevu obilježen polaganjem cvijeća i odavanjem počasti žrtvama na Spomen-mezarju Kovači, Vječnoj vatri, Spomeniku ubijenoj djeci Sarajeva i na još nekoliko historijskih lokacija.

Na zgradama institucija i kompanija postavljene su državne zastave, a brojni građani su prisustvovali ceremoniji obilježavanja Dana nezavisnosti. Među njima je bila i Janja Grozdanović iz Sarajeva, koja je istakla kako je ovo važan dan.

dan nezavisnosti2

“Zamislite da živite u zemlji koja se ne zove vašom državom, da se ne zove nezavisna. Mislim da ljudi ne razmišljaju, ne znači to da ne vole zemlju, oni su navikli na probleme koje imamo, jednostavno to shvataju olako, ali ovo je velika stvar, bar za mene. Nezavisan biti, nema šta dalje od toga, ja sam svečana”, rekla je Janja iz Sarajeva.

Paralelna stvarnost u najvećem gradu bh. entiteta RS izgleda drugačije. Utorak je tek drugi radni dan u sedmici, bez ikakvih naznaka obilježavanja događaja od prije 24 godine. Političke vođe RS i ove godine su uoči 1. marta poručile da srpski narod i Republika Srpska nikad neće priznati ovaj datum kao dan nezavisnosti BiH, a sa njima se slaže i većina građana.

bojan maletic

Bojan Maletić

Banjalučanin Bojan Maletić kaže da 1. mart ne slavi kao Dan nezavisnosti BiH, nego kao dan koji prethodi proljeću. Kazao je da mu ne smeta činjenica da se u FBiH ovaj dan proslavlja kao praznik.

“Slavimo i mi 9. januar, tako da oni slave svoje, mi svoje”, rekao je Maletić.

Dušanka Runić, također iz Banje Luke je kazala da ne proslavlja 1. mart, ali i da smatra da nije u redu ni da se slavi u FBiH, zbog dešavanja u to vrijeme.

“Najviše mi smeta jer je tad počeo rat, odatle je krenulo. Najbolje bi bilo da se RS i FBiH nekako dogovore i da se slavi nekakav neutralniji datum”, izjavila je Dušanka Runić.

U zgradi Predsjedništva BiH večeras će biti održan svečani prijem povodom Dana nezavisnosti BiH kojem neće prisustvovati Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.