Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dan nezavisnosti: U Tuzli je bila najveća izlaznost građana na referendum

Dan nezavisnosti: U Tuzli je bila najveća izlaznost građana na referendum

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe ili minutom šutnje danas su građani Tuzle i predstavnici gradske vlasti na Slanoj banji obilježili jedan od najvažnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine, Dan nezavisnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Tuzla je na današnji datum 1992. godine imala najveću izlaznost građana na referendumu za nezavisnost BiH, čega se danas prisjetio Selim Bešlagić, načelnik tadašnje Općine Tuzla.

“U vrijeme donošenja odluke o sprovođenju referenduma, prognoziralo se da će u ovom gradu biti najmanja izlaznost. No, bilo je suprotno i ovdje je zabilježena najveća izlaznost, ukupno 67,8 posto građana, od kojih je 98 posto zaokružilo da je za nezavisnost BiH od Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Nezavisnost je važan element, jer ste priznati kao država na međunarodnoj sceni, a Tuzlaci nikad nisu izdali te principe”, izjavio je Bešlagić.

On je naglasio da je, gledajući sa ove distance, pomalo razočaran jer ova država nije ono što se očekivalo da će biti.

“Sigurno da niko nije zamišljao ovakvu BiH, a tome u prilog govori i činjenica da jedan dio države ne priznaje današnji praznik, iako nisam siguran ni da ga obilježavaju u nekim mjestima sa većinskim hrvatskim stanovništvom”, smatra Bešlagić.

Jozo Nišandžić, predsjedavajući Gradskog vijeća Tuzle, naglasio je da je u odnosu na ukupan broj stanovništva, značajan broj građana srpske nacionalnosti glasao za nezavisnost.

“Nadam se da će doći vrijeme kada će se ovaj datum priznavati i u drugom dijelu države”, poručio je Nišandžić.

Odavanje poštovanja i polaganje vijenaca na spomen-obilježjima okupljeni građani prisjetili su se partizana koji su život dali za odbranu domovine, te Zlatne ljiljane i poginule branitelje Tuzle u periodu od 1992. do 1995. godine, kao i tuzlanske mladosti ubijene 25. maja 1995. godine na Kapiji.