Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Sarajevu predstavljena zbirka “Mostovi svjetlosti”

mostovi svjetlosti

Centralna manifestacija 7. KNS međunarodnog književnog susreta, koji su trajali u protekla dva dana, a na kojoj je predstavljeno novo izdanje zbirke “Mostovi svjetlosti” održana je danas u Sarajevu, piše Anadolu Agency (AA).

U zbirku su uvršetene pjesme i kratke priče od 203 autora iz 12 zemalja, a predgovor je napisao dr. Ibrahim Kajan. Na centralnoj promociji održanoj danas učestvovali su autori iz 12 zemalja.

Zbornik “Mostovi svjetlosti” je strukturiran od šest tematskih ciklusa, sa ukupno blizu dvije stotine pjesama i isto toliko autora.

“Bez umjetnosti ovaj svijet bi bio pust. Poslijeratno stanje i zatvaranje muzeja, ali i drugih kulturnih ustanova kod mlađih generacija stvorili su naviku nečitanja. Kulturni identitet se kruni. Pokazalo se istinitim staro iskustvo, umjetnost u siromašnim zemljama rezervisana je za elitu. Začuđujuća brojnost i pripadnost različitim dobnim skupinama pisaca u Zborniku, nije neobjašnjiva: tekstovi su potpisani imenima žena i muškaraca, mladih i zrelih ljudi, nadahnutih početnika i profiliranih umjetnika koji, u značajnom broju, najčešće živi u nekom od bezbroj gradova velikog svijeta kamo ih je sudbina nastanila”, kazao je Kajan, u uvodnom izlaganju.

mostovi svjetlosti1

Na dvodnevnoj ceremoniji predstavili su se umjetnici iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Francuske, Danske, Srbije, Njemačke, Švicarske, Ujedinjenog Kraljevstva, Bugarske, Holandije, Austrije, Luksemburga, Švedske i Slovenije.

“Večeras na centralnoj ceremoniji predstavit će se autora iz 12 zemalja, a inače na cjelokupnoj manifestaciji nalaze se autori iz 17 zemalja. Književni susreti održavaju se u kontinuitetu od 2007. godine. Četiri manifestacije su se održavale svake godine, a druge tri svake dvije godine. Imamo mnogo kvalitetniji sadržaj što se osjeti i vidi tako da imamo jednu zbirku radova koja sigurno pokazuje aktuelni presjek poezije društva” , kazao je Ibrahim Osmanbašić, predsjednik Udruženja za kulturu- Nova Svjetlost (KNS).

On je naveo da se manifestacija sve više širi i da oni očekuju još veće učešće umjetnika iz Bosne i Hercegovine, regiona ali i šire.

U ovim se rukopisima objavljeni svijet nerijetko identificira krajnjim oblicima između “tamne nijemosti“ i “sarkastične ironije“, koji su pogazili zbilju i režirani život ispunjen “kao ljubavlju“, “kao tolerancijom“ i “kao životom“. Sve ostalo je (tematska) potraga – potraga za tijelom, za ljubavlju, za onostranim, za jezikom i za zavičajem: za jezikom i za zemljom u kojima je autor bio sretan.

Među učesnicima našao se i pjesnik iz Konjica Armir Hodžić kome je ovo prvi put da nastupa na tom susretu, ali se nada da će i u budućnosti učestvovati.

“Prvi put sam aplicirao radovima i oni su prošli. Moja pjesma ” Ko ti dušo šapuće” našla se u Zborniku. Ova pjesma simobliše vodu kao čistoću duše koja je emanet čovjeku i čovjek svojim djelima treba da dušu oplemeni tako da ona bude uvijek ta koja sreći šapuće i drguim ljudima”, istakao je Hodžić, koji piše i poezije i prozu.

Piše ih, naime, već deset godina, napisao je više od 500 radova, ali ih još uvijek nije objavio.