virus ne jenjava

U Sarajevu preko 100 novozaraženih, tri osobe preminule Podhrastovima

Sarajevo: U Klinici za plućne bolesti trenutno je 65 pacijenata zaraženih koronavirusom
21.07.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Trenutno je u izolaciji na Klinici za plucne bolesti Podhrastovi oko 65 pacijenata zarazenih koronavirusom. Direktorica KCUS-a Sebija Izatbegovic izjavila je da je situacija ozbiljna i da je sve manje mjesta na klinici. Kapacitet u izolaciji u Podhrastovima je 85 kreveta. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Nažalost, u protekla 24 sata preminule su tri osobe, čime je broj umrlih u Kantonu Sarajevo uzrokovan koronavirusom povećan na 38

U Kantonu Sarajevo potvrđen je 101 novi slučaj zaraze koronavirusom, od čega je 81 osoba ili 80,2 posto iz porodičnih klastera, te su u samoizolaciji od ranije, navode u jutrošnjem izvještaju iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Radi se o rezultatima analize provedene u protekla 24 sata nad uzorcima prikupljenim u periodu od 29. do 31. jula ove godine.

– Obrađeno je 318 testova, među kojima je spomenutih 101 bio pozitivan na ovaj virus. U isto vrijeme, 74 osobe su oporavljene. U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu hospitalizirano je 68 osoba, i sve su vitalno stabilne – saopćeno je iz Zavoda.

Nažalost, u protekla 24 sata preminule su tri osobe, čime je broj umrlih u Kantonu Sarajevo uzrokovan koronavirusom povećan na 38.

Saopćeno je da je osam osoba otpušteno sa bolničkog liječenja. Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 1.249 slučajeva, od čega je 1.168 oporavljenih.

U periodu od 18. jula do 1. augusta ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS, naloženo je 1.678 samoizolacija.

U Federaciji BiH u protekla 24 sata testirana su 444 uzorka, od kojih su 162 pozitivna na SARS-CoV-2.