Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EMIS program

U Sarajevu problemi sa upisom u vrtiće, oko 300 djece ostalo neupisano

FOTO: Pixsell
Ilustracija

U većini slučajeva radi se o roditeljima djece koja su pohađala određene vrtiće i koji su htjeli da produže svoje rezervacije u istom vrtiću

Problemi s kojima se susreću roditelji pri upisu svoje djece u vrtiće u Sarajevu počeli su sa uvođenjem EMIS programa. Određeni broj djece, prema riječima roditelja, nije dobio svoje mjesto u vrtićima zbog toga što nisu mogli da izvrše rezervaciju elektronskim putem. Roditelji u saopštenju navode da je potrebno ovu situaciju riješiti što prije, navodi BHRT.

Prilikom prijave preko elektronske platforme roditeljima je sistem pokazivao grešku, nakon čega su se obratili Javnoj ustanovi “Djeca Sarajeva” iz koje su potom obavijestili Ministarstvo za odgoj i obrazovanje o ovom problemu. Iz ministarstva je rečeno da se djeca mogu prijaviti putem spiska.

“Nama je rečeno i mi smo u tom trenutku prestali da pokušavamo da ulazimo u sistem da prijavljujemo dijete da bismo onda odjednom doživjeli šok i mi i javna ustanova jer su oni tek 25.07. obaviješteni da spiskovi ipak neće biti uvaženi i da jedini način da naša djeca nastave pohađati vrtić da se regularno prijave na konkurs kao da prvi put upisuju. Ja sam trenutno u situaciji da razmišljam da li će moje dijete proći”, govori za BHRT majka Mirela Boloban.

Grešku treba otkloniti što prije kako bi roditelji bili sigurni da će djeca pohađati vrtiće, kažu iz Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH.

“300 djece nije upisano koji već pohađaju JU “Djeca Sarajeva” zbog toga što roditelji nisu mogli da pristupe sistemu da upišu djecu i mi smo naravno provjerili te navode i utvrdili kod roditelja koji su uspjeli i onih koji nisu uspjeli da su imali ogromne probleme i da je puka sreća vodila one koji su uspjeli da upišu djecu u vrtić”, pojašnjava Saudin Sivro iz Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja FBiH.

U mnogim vrtićima nije bilo problema sa prijavama.

“Bilo je pojedinačno par nekih roditelja koji su imali neki problem koji je objašnjiv u smislu da nisu mogli pristupiti radi šifre, ili recimo brat i sestra pa preko jednog akaunta”, ističe Malić Hećo, uposlenik vrtića.

U većini slučajeva radi se o roditeljima djece koja su pohađala određene vrtiće i koji su htjeli da produže svoje rezervacije u istom vrtiću.