Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zagađenje zraka

U Sarajevu proglašena epizoda “Pripravnost”

magla

Razlog je činjenica da je mjerenjem na svim automatskim stanicama za monitoring kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo zabilježeno prekoračenje dozvoljenih vrijednosti za PM10

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor na osnovu Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo i izmjena i dopuna Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo (KS) proglasilo je epizodu “Pripravnost” povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku (čvrstih čestica – PM10), javlja Anadolu Agency (AA).

Razlog je činjenica da je mjerenjem na svim automatskim stanicama za monitoring kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo zabilježeno prekoračenje dozvoljenih vrijednosti za PM10 predviđenih za proglašenje prve epizode ”Pripravnosti”, te da slab snijeg i vjetar, koji se predviđa prema sinoptičkoj prognozi iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, neće dovesti do značajnijeg pada koncentracija.

Mjere koje treba preduzimati u okviru epizode “Pripravnost” su intenziviranje aktivnosti komunalnih preduzeća i drugih pravnih lica koji vrše redovno (mehaničko i ručno čišćenje i pranje cesta), kao i zimsko održavanje cesta uz upotrebu “mokrog postupka”, radi smanjenja emisija prašine, ali i intenziviranje aktivnosti komunalnih preduzeća i drugih pravnih lica na čišćenju javnih površina u smislu Zakona o komunalnoj čistoći.

Jedna od mjera je i poziv pravnim licima da u zavisnosti od svojih mogućnosti izvrše pomjeranje početka radnog vremena, kako bi se doprinijelo rasterećenju kapaciteta javnog gradskog prevoza i gradskih saobraćajnica, navodi se u saopćenju Odjela za odnose s javnošću Kantona Sarajevo.

To podrazumijeva i zabranu kretanja automobila (na potezu Baščaršija- Ilidža u oba smjera), čiji benzinski motori imaju normu EURO1 i manju ili dizel motori normu EURO2 i manju, uz pojačane kontrole prometne inspekcije uz asistenciju organa MUP-a, te zabrana kretanja teretnih vozila čiji motori imaju normu EURO2 i manju, jedan je od načina na koji se može uticati na smanjenje zagađenosti zraka.

Ovo se ne odnosi na električna i hibridna vozila, vozila na plin, vozila policije, inspekcije, ministarstva odbrane, javnog gradskog prevoza, javnih komunalnih preduzeća, vozila sa diplomatskim tablicama, vozila invalidnih lica, taxi vozila i vozila hitnih intervencija (civilne zaštite, hitne pomoći, vatrogasaca).

Jedna od mjera je i zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila čija je najveća dozvoljena masa preko 3,5 tone na glavnom gradskom longitudinalnom pravcu na potezu od Baščaršije do Nedžarića s preusmjerenjem saobraćaja na alternativne pravce kretanja. Tehnička regulacija saobraćaja za vrijeme zabrana vršit će se privremenom saobraćajnom signalizacijom i opremom, znacima i naredbama koje daju ovlaštena policijska lica MUP-a Kantona Sarajevo.

Ovo se ne odnosi na vozila javnog gradskog prevoza, javnih komunalnih preduzeća, vozila hitnih intervencija i dostavna vozila za prehrambene proizvode. Za vrijeme trajanja zabrane saobraćaja, upravitelji cesta su dužni svaki iz svoje nadležnosti izvršiti postavljanje privremene saobraćajne signalizacije i opreme, uključujući i održavanje iste.

Jedna od mjera treba biti i upozorenje da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u kućanstvima, ali i apeli vozačima za racionalno i odgovorno korištenja privatnih automobila.

Također, to podrazumijeva i pojačan inspekcijski nadzor nad gradilištima, upozorenje rizičnim grupama stanovništva za smanjenje kretanja te upozorenje osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo, da djeca ne borave na otvorenom prostoru van zgrade škole za vrijeme velikih i malih odmora, kao i da se časovi tjelesnog odgoja ne odvijaju u dvorištu škole, su samo neke od brojnih mjera koje mogu biti poduzete kako bi zagađenje zraka bilo smanjeno.