U posljednja 24 sata

U Sarajevu samo osam novozaraženih osoba, nije bilo preminulih

Sarajevo: Građani u Zetri, ali i ispred nje, čekaju dolazak cjepiva
18.05.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U sarajevskoj dvorani Zetra jutros je trebalo biti nastavljeno cijepljenje gradjana Kantona Sarajevo starijih od 75 godina. Trenutno je u dvorani vise od 150 ljudi koji cekaju da dodje cjepivo u 12 sati. Ispred dvorane su takodjer grupe ljudi. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Tokom jučerašnjeg dana nije bilo preminulih od posljedica koronavirusa

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je registrovano osmero novozaraženih koronavirusom, dok u istom periodu nije bilo preminulih od posljedica virusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Na koronavirus su testirane 364 osobe, među kojima je osam pozitivno, a polovina njih pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Oporavile su se 23 osobe.

Tokom jučerašnjeg dana nije bilo preminulih od posljedica koronavirusa.

Trenutno je u KS hospitaliziran 71 pacijent, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 26, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 45 pacijenata. Na respiratoru su dva pacijenta u KCUS-u. U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koristi jedan pacijent, a u Općoj bolnici tri. U protekla 24 sata sa hospitalizacije su otpuštene četiri osobe.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 115 pacijenata, među kojima su dva transportovana u KCUS i jedan u Opću bolnicu. Na drive-in punktu na Vrbanji urađeno je 50 PCR testova, u Novom Gradu 15, u Semizovcu 20, dok na Ilidži u protekla 24 sata nije bilo PCR testiranja.

Ukupno je proteklog dana na drive-in punktovima i Covid-ambulantama urađeno 274 PCR testova. Covid-pozivni centar je zabilježio 135 poziva, a obavljeno je i 195 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Kanton Sarajevo danas bilježi 285 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.767 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirana je ukupno 52.431 osoba zaražena koronavirusom i 50.878 izliječenih osoba.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 12, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 20.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS su saopštili da proces vakcinacije u Zetri protiče prema planu i bez gužvi, te su zahvalili građanima na poštivanju termina. Jučer je u dvorani Zetra vakcinisano više 1.500 građana, a danas je pozvano 1.200 osoba.

Danas će se u Zetri prvi put vakcinisati zdravstveni radnici koji, iz različitih razloga, nisu vakcinisani u prethodnom periodu.

“Mole se svi naši sugrađani da na vakcinaciju dolaze isključivo uz poziv i u terminima koji su im naznačeni u pozivu. Svi koji dođu bez poziva, neće moći obaviti vakcinaciju i biće vraćeni”, navedeno je.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova su zahvalili građanima na saradnji i zamolili ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.