BiH

U Sarajevu se dnevno u prosjeku 121 osoba prijavljuje na biro

23/04/2020

Čeka se odluka Federalnog štaba civilne zaštite o ublažavanju mjera kretanja, posebno starijih od 65 i djeci do 18 godina, a kojima bi bilo dozvoljeno kretanje u određenim danima u sedmici

Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo donio je 20 naredbi, a posebno je apostrofirana naredba obaveznog testiranja osoba u karantinu Studentskog doma Bjelave.

– Osobe koje borave u karantinu na Bjelavama moraju u roku od 24 sata po prijemu biti testirane. Sljedeće testiranje bit će nakon 12 dana, a potom i retestiranje nakon 14 dana – kazao je načelnik Kriznog štaba KS Jasmin Terović.

S obzirom da je kapacitet doma Bjelave ograničen, a u kojem je smješteno 114 osoba, Terović je rekao da je Kantonalni štab civilne zaštite od Federalnog ministarstva zdravstva zatražio da i Studentski dom u Nedžaričima bude stavljen na raspolaganje za karantin.

Podsjetio je još jednom da Kantonalni štab civilne zaštite KS radi isključivo na osiguranju transporta građana sa graničnih prijelaza, a sve druge aktivnosti kao i rješenja o karanteni donosi Federalno ministarstvo zdravstva.

Već je najavio dolazak tri građanina KS iz Egipta, ali i grupu građana iz Nizozemske.

Na osnovu izvještaja MUP-a KS u protekla 24 sata mjere samoizolacije nije poštovalo šest osoba, 17 osoba nije poštovalo policijski sat, a izdato je 99 naloga zbog nepoštivanja epidemioloških mjera.

– U protekla 24 sata se 239 osoba prijavilo na Zavodu za zapoljšavanje KS. Od 18. marta ove godine, od proglašenja stanja prirodne nesreće, do danas je na birou prijavljeno 4.136 osoba. U prosjeku se dnevno 121 osoba prijavljuje na Zavodu za zapošljavanje – naglasio je Terović.

Najavio je sistematičnu dezinfekciju i pranje ulica, akciju podjele zaštitne opreme.

Čeka se odluka Federalnog štaba civilne zaštite o ublažavanju mjera kretanja, posebno starijih od 65 i djeci do 18 godina, a kojima bi bilo dozvoljeno kretanje u određenim danima u sedmici.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.