Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ukidaju zabranu kretanja

HNK danas počinje s ublažavanjem mjera zabrane kretanja

mostar

Na odjelu za COVID 19 Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i dalje je smješteno 20 bolesnika, te je njih petoro u kritičnom stanju. Osam pacijenata koristi potpornu terapiju kisikom

Tokom posljednja 24 sata na području Hercegovačko-neretvanskog kantona evidentirana su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, i to oba u Mostaru. Testirano je ukupno 197 uzoraka.

Na odjelu za COVID 19 Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i dalje je smješteno 20 bolesnika, te je njih petoro u kritičnom stanju. Osam pacijenata koristi potpornu terapiju kisikom.

Načelnik Štaba civilne zaštite HNK Eugen Ćubela izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim načinom borbe protiv virusa, kazavši i kako će se već danas vjerovatno početi sa ublažavanjem mjera na području kantona.

“Do kraja dana bismo van snage trebali staviti odluku o zabrani kretanja između općina i gradova na području HNK. Ona je polučila uspjeh. Bila je na snazi 14 dana, i to u vrijeme kada se očekivala ekspanzija COVID-a 19 u HNK“, rekao je Ćubela.

Na pitanje da li će do novih ukidanja ili ublažavanja doći nakon 1. maja, odgovorio je da će sve i dalje zavisiti isključivo od ponašanja građana. Optimista je, kako je rekao, jer su građani dosad bili disciplinovani, a konačan sud o svemu na koncu će ipak donijeti struka.

U HNK-a je tokom posljednja 24 sata izdano 47 novih rješenja o samoizolaciji.

Zabilježena su i tri kršenja zabrane kretanja, dok je MUP od početka pandemije izdao 84 prekršajna naloga zbog kršenja mjera zabrane kretanja. Sedam policijskih službenika u ovom trenutku je u samoizolaciji.

hnk