Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

preminule četiri osobe

U Sarajevu sedam pozitivnih na koronavirus, sutra počinje revakcinacija

vakcinacija – zetra

Trenutno je u Kantonu Sarajevo hospitalizirano 65 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 27, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 38 pacijenata

U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo na koronavirus testirane su 383 osobe, potvrđeno je sedam novozaraženih, a od Covid infekcije se oporavilo 12 osoba, dok su od posljedica koronavirusa preminule četiri osobe.

Četiri novozaražene osobe pripadaju porodičnim klasterima ili kontaktima s ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je u Kantonu Sarajevo hospitalizirano 65 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 27, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 38 pacijenata.

Na respiratoru je jedan pacijent u KCUS-u, dok kiseoničku podršku disanju iznad 15 litara u minuti na koristi jedan pacijent u Općoj bolnici. U protekla 24 sata nije bilo otpuštenih osoba s hospitalizacije.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 54 pacijenta, od kojih je po jedan transportiran u KCUS i u Opću bolnicu. Na drive-in punktu na Vrbanji urađen je 71 PCR test, dok na ostalim punktovima nije bilo PCR testiranja.

Ukupno su proteklog dana na drive-in punktovima i Covid-ambulantama urađena 202 PCR testa. Covid-pozivni centar je zabilježio 107 poziva, a obavljeno je i 50 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Kanton Sarajevo danas bilježi 249 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.588 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 52.464 osobe zaražene koronavirusom i 50.941 izliječeni.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 11, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 18.

U utorak će u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” (Zetra) biti nastavljena imunizacija stanovništva prema prioritetima, uključujući i onkološke pacijente prema spiskovima s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a sutra će početi i revakcinacija.

Svi građani koji imaju problema s prijavljivanjem na aplikaciju za vakcinisanje pozvani su da se obrate poslovnicama Zavoda zdravstvenog osiguranja KS koji će ih evidentirati u sistem i dati termin vacinacije.

Na vakcinaciju trebaju dolaziti isključivo građani uz poziv i u terminima koji su im naznačeni u pozivu. Svi koji dođu bez poziva, neće moći obaviti vakcinaciju, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.