Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BIRN Open House

U Sarajevu sutra dodjela nagrada EU za istraživačko novinarstvo

novine ilustracija unsplash (1)

Prisutnima će se obratiti šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU ambassador Johann Sattler, dok će članovi žirija predstaviti tri najbolje priče iz 2020. godine

Dodjela nagrada Evropske unije za najbolje istraživačke priče u 2021. godini bit će upriličena u srijedu, 15. decembra u Sarajevu.

Uz poštivanje epidemioloških mjera, događaj će biti organiziran u budućem prostoru Reporters’ House u sklopu događaja BIRN Open House.

Nagradni fond za Bosnu i Hercegovinu za 2021. godinu (za dostignuća u 2020. godini) iznosi 10.000 eura. Prva nagrada je 5.000, druga 3.000, a treća 2.000 eura.

Ovogodišnje nagrade se odnose na istraživačke radove objavljene od 1. januara do 31. decembra 2020. godine koji obrađuju teme iz oblasti slobode izražavanja, vladavine prava, transparentnosti, zloupotrebe položaja, korupcije i nepoštovanja osnovnih ljudskih prava.

Prisutnima će se obratiti šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU ambassador Johann Sattler, dok će članovi žirija predstaviti tri najbolje priče iz 2020. godine.

Žiri za EU nagradu su ove godine činili: predsjedavajući Zlatan Musić, voditelj programa medijskih sloboda u misiji OSCE-a u BiH, te članovi Davor Glavaš, dugogodišnji novinar i medijski stručnjak, voditelj projekta Balkans Media Assistance Program za pomoć medijima na zapadnom Balkanu i Slavoljub Šćekić, glavni urednik Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore.

Nagrada EU za istraživačko novinarstvo na zapadnom Balkanu i Turskoj promoviše izvanredna dostignuća istraživačkih novinara i želi poboljšati vidljivost kvalitetnog istraživačkog novinarstva u zemljama zapadnog Balkana i Turske.

Time se nastavlja realizacija projekta regionalnih nagrada EU za istraživačko novinarstvo u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj kao i dio aktuelnog projekta “Podizanje kvaliteta vijsti i nezavisnog novinarstva u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj”.

Svi uključeni projektni partneri imaju široku ekspertizu u oblasti slobode medija i priznati su lokalno i međunarodno kao jake nezavisne medijske organizacije.

Nagrade se dodjeljuju godišnje u svih šest zemalja zapadnog Balkana i Turskoj, saopćeno je iz BIRN Hub.