Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brojni gosti

U Sarajevu svečano obilježen Dan Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

20201201_2_45638805_60238370_Web

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnik Senad Mašović je u obraćanju podijelio informacije o aktivnostima pripadnika Oružanih snaga BiH u prošloj, ali i sveukupno u godinama od samog osnivanja Oružanih snaga

Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine predstavljaju primjer da BiH može biti moderna i uspješna zemlja kada postoji konsenzus i potreban nivo volje da se prihvate evropski i svjetski standardi, poručeno je na današnjoj svečanosti u Sarajevu, organizovanoj u povodu obilježavanja 15. godišnjice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečanost održana u Domu Oružanih snaga počela je intoniranjem državne himne BiH. Svečanosti su prisustvovali članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, ministar sigurnosti Selmo Cikotić, brojene druge zvanice i gosti.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnik Senad Mašović je u obraćanju podijelio informacije o aktivnostima pripadnika Oružanih snaga BiH u prošloj, ali i sveukupno u godinama od samog osnivanja Oružanih snaga.

“Oružane snage BiH su mlada institucija, ali od svog osnivanja do danas stalno je jačala i rasla. Oružane snage su se razvile u prepoznatljivu vojnu snagu kako u regiji tako i šire. Reformom odbrambenog sistema kojom su nastale oružane snage, od relevantnih faktora međunarodne zajednice ocijenjena je kao najuspješnija u postdejtonskoj BiH”, rekao je Mašović, te dodao:

“Kao jedina legalna, legitimna i profesionalna vojna snaga države Bosne i Hercegovine, u proteklih 15 godina profesionalnog i odgovornog izvršavanja zakonom propisane misije i zadataka, kako u zemlji tako i u inostranstvu, stekla je povjerenje institucija vlasti ali i stanovništva, kao i značajan ugled u međunarodnoj zajednici.”

Mašović je također kazao kako su Oružane snage BiH kroz učešće u brojnim vježbama zadovoljile propisane NATO norme i standarde , te pokazale sposobnost za učešće u budućim NATO operacijama.

Dodao je kako se raduju i aktivnostima oko pripreme za vježbu “Immediate Response 2021”, dosad najvećoj vježbi koja će biti organizovana na području BiH, koja će biti realizovana sa vojskom SAD-a, uz učešće 1.000 do 1.600 pripadnika u ovisnosti od ukupne epidemiološke situacije.

Mašović je svim pripadnicima Oružanih snaga BiH i građanima čestitao 1. decembra, Dan Oružanih snaga BiH.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić je, čestitajući današnji dan, poručio kako je 1. decembar značajan datum, ne samo za Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH, već i za državu BiH.

“Proteklih 15 godina je period u kojem Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH ispunjavajući naše zakonske obaveze predano rade na reformi odbrane i pronalaze rješenja koja nasu zemlju vode putu euroatlantskih integracija”, rekao je Podžić.

Podžić je naveo kako se kontinuirano poduzimaju aktivnosti na euroatlantskom putu BiH, te kako je s tim u vezi ostvaren napredak u saradnji i realizaciji ciljeva sa NATO-om kroz usvajanje Programa reformi.

Dodao je također kako je, kroz učešće u mirovnim misijama pod vodstvom NATO-a, UN-a i EU-a, BiH postala kredibilan partner međunarodne zajednice u održavanju globalnog mira i sigurnosti.

“Vojnici Oružanih snaga BiH naš su najbolji resurs. To smo mongo puta dokazali znanjem, stručnošću, nesebičnim angažmanom na pomoći drugima pa i u borbi protiv pandemije COVID-19”, rekao je Podžić, dodao:

“Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH predstavljaju primjer da BiH može biti moderna i uspješna zemlja kada imamo konsenzus i potreban nivo volje da prihvatimo evropske i svjetske standarde. Izvršavamo aktivnosti u pravcu daljeg kretanja prema NATO-u, u pravcu regionalne i međunarodne saradnje i u pravcu reformskih aktivnosti unutar Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH. U nove izazove ulazimo sa novom energijom, novom snagom i novim kapacitetima jer znamo da smo na dobrom putu. Spremni smo i odlučni da i dalje razvijamo jedinstvene, profesionalne, organizovane, opremljene i obučene oružane snage, prema NATO standardima. Imamo iskustva, snage i kapaciteta da prihvatimo izazove u kojima će naše Oružane snage biti još efikasnije i funkcionalnije.”