Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Sarajevu u nedjelju protesti zbog smrtne kazne Morsiju

morsi

U organizaciji udruženja “Egipatska unija u Bosni”, u nedjelju će u Sarajevu biti održan protest ispred Ambasade Egipta, saopćeno je iz “Egipatske unije u Bosni”, prenosi Anadolu Agency.

[pull_quote_right]Prema egipatskom zakonu, smrtna presuda suda proslijeđena je egipatskom velikom muftiji, vrhovnom vjerskom autoritetu u zemlji, kako bi dao svoje mišljenje, koje nije obavezujuće za sud[/pull_quote_right]

Protest će biti održan, kako se navodi u saopćenju, “povodom šokantne i iznenadne odluke egipatskog suda koja je izrečena u subotu 16.05.2015. protiv legalno izabranog egipatskog predsjednika dr. Mohameda Mursija i 105 njegovih nevinih saradnika na smrtnu kaznu”.

“S obzirom na to da su svi Egipćani i zagovarači slobode i pravde širom svijeta šokirani tom odlukom, ‘Egipatska Unija u Bosni’ osuđuje i izražava protivljenje, i poziva sav pošteni i čestiti bosanski narod koji je okusio nepravdu na javni mirni protest”, navodi se u saopćenju koje potpisuje predsjednik udruženja Farid Ali Al Zayat.

Egipatski sud danas je osudio svrgnutog egipatskog predsjednika Mohameda Morsija i još 105 njegovih saradnika na smrt zbog, kako se navodi, povezanosti sa masovnim bjekstvom iz zatvora koje se desilo tokom protesta 2011. godine organizovanih protiv njegovog prethodnika Hosnija Mubaraka.

Prema egipatskom zakonu, smrtna presuda suda proslijeđena je egipatskom velikom muftiji, vrhovnom vjerskom autoritetu u zemlji, kako bi dao svoje mišljenje, koje nije obavezujuće za sud.

Sljedeće ročište u ovom slučaju zakazano je za 2. juni kad će biti poznato da li je smrtna presuda potvrđena.