Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sirijski helikopter srušen u zračnom prostoru Turske

turska ministar

Turske zračne snage oborile su sirijski helikopter nakon što je narušio zračni prostor te zemlje, potvrdio je danas turski premijer Ahmet Davutoglu, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Nadležnost koju je turska vlada predvidjela za turske zračne snage je jasna, i ko god ugrozi turske granice bit će kažnjen”, rekao je Davutoglu u Ankari.

[pull_quote_right]Turski ministar odbrane Ismet Yilmaz rekao je danas da se sirijski helikopter oko pet minuta kretao u nedozvoljenom prostoru prije nego što je oboren[/pull_quote_right]

Turski borbeni avioni odgovorili su u skladu sa nadležnostima o djelovanju u slučaju kada je ugrožen zračni prostor te zemlje.

Sirijska vlada još uvijek nije reagovala u vezi sa ovim slučajem.

Turski premijer smatra da sirijska strana nema pravo da reaguje u vezi sa ovim slučajem jer, kako je kazao, napravila je pogrešan korak.

“Kako Sirija može reagovati na nešto za što zna da je pogrešno”, kazao je Davutoglu.

Turski ministar odbrane Ismet Yilmaz rekao je danas da je sirijski helikopter ušao sedam milja, odnosno 11,3 kilometra, u turski zračni prostor i oko pet minuta se kretao u nedozvoljenom prostoru prije nego što je oboren.