Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

u posljednja 24 sata

U Sarajevu umrla jedna osoba, više oporavljenih nego novozaraženih

opca-bolnica(5)

Kanton Sarajevo danas bilježi 300 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je na koronavirus testirano 537 osoba, potvrđen je 21 novozaraženi, a preminula je još jedna osoba od posljedica virusa, javlja Anadolu Agency (AA).

U istom periodu, od COVID infekcije se oporavila 31 osoba.

Tokom jučerašnjeg dana od posljedica koronavirusa preminula je jedna osoba.

Trenutno je u KS hospitaliziran 81 pacijent, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 29, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 52 pacijenta. Na respiratoru je jedan pacijent i nalazi se u KCUS-u.

U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koriste dva pacijenta, a u Općoj bolnici njih šest. U protekla 24 sata sa hospitalizacije su otpuštene tri osobe.

U covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 139 pacijenata, među kojima su tri transportovana u KCUS i četiri u Opću bolnicu. Na drive-in punktu na Vrbanji urađeno je 48 PCR testova, u Novom Gradu 17, u Semizovcu 17, dok na Ilidži u protekla 24 sata nije bilo PCR testiranja.

Ukupno je na drive-in punktovima i covid-ambulantama urađeno 300 PCR testova. Covid-pozivni centar je zabilježio 203 poziva, a obavljeno je i 189 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u covid-ambulantama.

Kanton Sarajevo danas bilježi 300 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.810 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 52.423 osobe zaražene koronavirusom i 50.855 izliječenih osoba.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 17, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 29.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS saopštili su da proces vakcinacije u “Zetri” protiče prema planu i bez gužvi, te zahvaljuju građanima na poštivanju termina. Jučer je u dvorani “Zetra” vakcinisano više od 1.400 građana, a danas je pozvano 1.600 osoba. Takođe, od danas u “Zetri” počinje i revakcinacija zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo.

Zamolili su građane da na vakcinaciju dolaze isključivo uz poziv i u terminima koji su im naznačeni u pozivu. Svi koji dođu bez poziva, neće moći obaviti vakcinaciju i biće vraćeni.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvalili su građanima na saradnji i zamolili ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.