Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zagađenje zraka

U Sarajevu upaljeni svi alarmi: Teško se kreće, još teže diše

zagadjenje

Zbog svega trpi i vazdušni saobraćaj. Najveći aerodrom u BiH već je otkazao prve letove

U Sarajevu je večeras zagađenost vazduha opasna po zdravlje, a indeks kvaliteta ima brojčanu vrijednost 376, saopšilo je Udruženje građana “Eko-akcija”.

Udruženje “Eko-akcija” upozorava na ozbiljne posljedice za cjelokupno stanovništvo i navodi da tokom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore.

“Najugroženije kategorije stanovništva su trudnice, stariji i djeca, te osobe sa respiratornim i srčanim problemima. Ova lica morala bi izbjegavati duža zadržavanja vani”, navodi se u saopštenju.

Stručnjak za upravljanje kvalitetom vazduha Martin Tais rekao je da trenutno stanja zagađenosti u Sarajevo dominira sa povišenim koncentracijama prašine.

“Na stanicama Ilijaš i Ilidža koncentracija prašine iznosi više od 400 miligrama u metru kubnom, na stanici Otoci je više od 300, dok je na stanici Bembaša u opadanju”, naveo je Tais.

Prema njegovim riječima, počeo je da duva lokalni vjetar dolinom korita Miljacke, koji je čist i smanjuje zagađenost vazduha.

Podaci o zagađenosti vazduha potvrđeni su i na opremi za praćenje kvaliteta vazduha u okviru kompleksa Ambasade SAD u Sarajevu.

Pogledajte kvalitet zraka na mjernim stanicama u Sarajevu