Reakcije

U SDA iznenađeni odlukom Bh. bloka: Postupili su kukavički

halid-genjac-1

Mislili su da će SDP, DF i NS preuzeti odgovornost

Bh. blok ostaje opozicija na federalnom i državnom nivou, zaključeno je na današnjem sastanku lidera Bosanskohercegovačkog bloka – Nermina Nikšića, Željka Komšića i Predraga Kojovića, a na kojem je bilo riječi o tome da li će SDP, DF i Naša stranka krenuti u pregovore o formiranju vlasti sa SDA, HDZ-om i SNSD-om.

U SDA kažu da su iznenađeni takvom odlukom.

Mislili su da će SDP, DF i NS preuzeti odgovornost, ali je u trenucima snažnih političkih nasrtaja na BiH ovaj blok, poručuju iz SDA, ipak izabrao bijeg.

– Nažalost, današnja odluka govori da je Bh. blok postupio kukavički, da nije i neće da prihvati odgovornost koju je dobio povjerenjem birača, i da nažalost, po mom utisku, nije odgovorio na pravi način izazovu ovog trenutka, o kome će istorija suditi, kazao je generalni sekretar SDA Halid Genjac za Federalnu TV, te dodao:

– Mislim da je daleko ugodnije biti u opoziciji u ovakvim okolnostima i da je to bijeg u ugodnost opozicije.

Za SNSD ovo je legitimna odluka političkih partija da budu jaka opozicija na državnom i nivou Federacije BiH.

“Kada je u pitanju većina koja bi bila na nivou BiH, to je stvar dogovora političkih partnera na nivou Federacije BiH. SNSD smatra da politički pobjednici na prethodnim izborima, bilo bi logično, treba da konstituišu vlast i izaberu izvršnu vlast na nivou institucija BiH“, navodi Lazar Prodanović, član Glavnog odbora SNSD-a.