Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDS: “Greške” u tekstu o akcizama otkrivaju šta je htio SNSD i HDZ, a šta SDA

djogo – rakovic – sds
FOTO: D. Begović

Lokalne zajednice trebalo bi da budu osnovni motor razvoja Republike Srpske i stoga moraju imati posebno mjesto u strategijama razvoja, ekonomskim politikama, pa i u budžetskom okviru Republike Srpske, izjavio je danas šef Sektora za ekonomski razvoj Socijalno-ekonomskog savjeta SDS-a Marko Đogo.

“Rast javne potrošnje ogleda se u stalnom rastu budžeta Republike Srpske koji ne sadrži nijedan element racionalnog i domaćinskog finansijskog upravljanja”, rekao je Đogo na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu i dodao da se za dobrobit građana u svim lokalnim zajednicama pitanje decentralizacije Srpske mora otvoriti.

Marko Đogo

U SDS-u navode da duži period lokalne zajednice imaju umanjenje prihoda u raspodjeli od indirektnih poreza.

Šef Sektora za finansije Socijalno-ekonomskog savjeta SDS-a Slaviša Raković smatra da plan zaduživanja koji je Vlada Republike Srpske predstavila Narodnoj skupštini RS nije istinit iskaz.

Slaviša Raković

“Vlada je već uzela potrošački kredit za ‘Željeznice’, potrošački kredit za jačanje bankarskog sektora, a tek treba da uzme kredite za auto-puteve, kao i za onaj između Prnjavora i Laktaša”, istakao je Raković.

U SDS-u smatraju da Vlada RS uspješno stvara sliku o takozvanoj “srednjoj” zaduženosti, a da posebno ispaštaju lokalne zajednice i građani.

“Greške” u tekstu o akcizama

Iako svi zakoni u BiH moraju biti usvojeni u identičnoj verziji na sva tri zvanična jezika, to se nije desilo u Parlamentu BiH kod nedavnog usvajanja seta zakona o akcizama koji je vrijedan više stotina miliona KM, budući da će nakon usvajanja ovog zakona cijena goriva u BiH skočiti za skoro 20 feninga.

Set zakona praktično je usvojen u jednoj verziji na bosanskom i hrvatskom jeziku, a u drugoj verziji na srpskom jeziku, i to upravo na mjestima na kojima se definišu računi na koje će milionski novac biti uplaćivan, što su greške bez presedana.

Ova situacija navodi i na pitanje da li su greške zapravo slučajne ili namjerno ubačene, budući da su tokom pregovora o usvajanju seta ovih zakona članovi SNSD-a tražili da se novac ne sliva na poseban podračun, dok su članovi SDA na tome insistirali.

Đogo i Raković su za Fokus pojasnili šta oni misle o greškama u tekstu o akcizama: