Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U SKB Mostar registriran prvi slučaj morbila

skb mostar333

Prvi slučaj oboljenja od ospica na području Hercegovačko-neretvanskog kantona zabilježen je kod jednoga dječaka iz Čitluka, potvrdili su u četvrtak u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) u Mostaru.

Kako je za Fenu kazao prof. dr. sc. Jurica Arapović, specijalist infektologije Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, ovo je prvi slučaj morbila (ospica) koji je došao u kliniku, a u HNK-u su od početka godine zabilježena dva slučaja morbila koja nisu evidentirana u Klinici za infektivne bolesti SKB Mostar.

– U srijedu je u našoj klinici pregledan dječak iz Čitluka koji je došao u pratnji roditelja zbog visoke tjelesne temperature, kašlja i osipa. Dječak nije vakcinisan, a kliničkim pregledom je ustanovljeno da se najvjerovatnije radi o svježoj infekciji virusom morbila – kazao je prof. dr. sc. Arapović.

Ovaj nasumični slučaj odmah je prijavljen nadležnoj epidemiološkoj službi, a dječak je stabilan te se liječi u kućnim (izoliranim) uvjetima prema uputama infektologa, objasnio je prof. dr. sc. Arapović.

Napomenuo je kako nema mjesta panici unatoč tome što je procjepljenosti protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MMR) u HNŽ-u, nažalost, jako niska.

– Moramo biti svjesni te činjenice i očekivati kako bi se u doglednom razdoblju mogla razviti epidemija ospica i proširiti u druge dijelove Hercegovine – ocijenio je prof. dr. sc. Arapović te pozvao roditelje da vakciništu djecu.

Dodao je kako je bolest jako zarazna i da jedna zaražena osoba može zaraziti do 15 neimunih osoba.