viši sud u beogradu

U Srbiji počelo suđenje za jedan od najsvirepijih zločina tokom rata u BiH

Slika-mosta-u-Vrhpolju-e1622018820953

Pred Višim sudom u Beogradu danas je počelo suđenje Branku Basari, optuženom za ratni zločin nad civilima Bošnjacima na području Sanskog Mosta

Branko Basara optužen je kao ratni komandant Šeste sanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) za napad, prisilno raseljavanje i ubistva civila na području Sanskog Mosta 1992. godine, javlja BIRN.

Pred Višim sudom u Beogradu danas je počelo suđenje Branku Basari, optuženom za ratni zločin nad civilima Bošnjacima na području Sanskog Mosta.

Basara je optužen po 21 tački, kao odgovoran za ubistva, prisilna preseljenja, zatvaranje i napad na civilno stanovništvo u naseljima Mahala, Muhići, Otoka, Briševo, Stara Rijeka, Stari Majdan, Hrustovo, Vrhpolje, Lukavice, Begići i Kenjare. Broj žrtava naveden u optužnici je 200.

Basara je izjavio da nije kriv i da je njegova brigada učestvovala jedino u borbama u Mahali i Hrustovu, te u šumi Golaja na području Sanskog Mosta.

„U ostalim selima nismo učestvovali, hapsili niti odvodili ljude – ko je to radio ja nemam pojma“, rekao je Basara Sudu.

On je potvrdio da je njegova jedinica napala oba naselja, tvrdeći da je to bila operacija razoružavanja koju je naredila komanda Prvog krajiškog korpusa VRS-a.

Takođe je tvrdio da je u Mahali i Hrustovu civilima dao vremena da odu pre početka borbi.

Jedan od zločina navedenih u optužnici dogodio se 31. maja 1992. godine nakon što su srpske snage ušle u zaselak Begići i odvele stanovnike, civile, do Vrhpoljskog mosta.

U optužnici se kaže da je tada Basara učestvovao u ubistvima civila kojima je naredio da skoče sa mosta, i kad su oni to uradili, njegovi vojnici su pucali na njih i ubili ih.

Posmrtni ostaci 16 ljudi kasnije su ekshumirani iz masovnih grobnica Vrhpoljski most I i II.

Branko Basara

Basara je kazao da nije bio na tom području u vreme ubistava. Dodao je da je čuo pucnje, ali da je civile ubila nepoznata jedinica.

Prema Basari, jedinica je otišla pre nego što je stigao na na lice mesta. On je isto naveo pred Haškim tribunalom u aprilu 2015. godine kada je svedočio kao svedok odbrane na suđenju bivšem komandantu Glavnog štaba VRS-a Ratku Mladiću.

Basara je prvobitno optužen zajedno sa Nedeljkom Aničićem, komandantom teritorijalne odbrane Sanskog Mosta, ali je suđenje Aničiću danas obustavljeno jer su sudski veštaci ocenili da je on trajno nesposoban da učestvuje na suđenju.

Šef komisije sudskih veštaka Zoran Stanković izjavio je pred sudom da Aničić ima više od 90 godina, da ima zdravstvenih problema, da je preživeo moždani udar, da ne može da se kreće bez invalidskih kolica i da ne vidi na jedno oko.

Basara je u međuvremenu tvrdio da ne poznaje Aničića.

Basara i Aničić prvobitno su optuženi u Bosni i Hercegovini 2014. Slučaj je prebačen u Srbiju 2020. godine, a u Srbiji su optuženi u martu ove godine.