BiH

U Srebrenicu iz Makedonije organizirano dolazi 50 osoba

10/07/2015

Udruženje za kulturu, zajedničke vrijednosti i održiv razvoj “Divan” iz Skoplja, večeras je organizirano krenulo iz Skoplja prema Srebrenici, gdje će se 11. jula obilježiti 20. godišnjica od genocida u ovom bosanskohercegovačkom gradu.

Kako kažu iz bošnjačkog udruženja “Divan”, odlaze u Srebrenicu, gdje će prisustvati dženazi u Memorijalnom centru u Potočarima. Iz Skoplja za Srebrenicu kreće 50 osoba mješovitog etničkog sastava među kojima su Bošnjaci, Turci, Albanci, Torbeši i ostali. Organizatori kažu da se radi o mladim ljudima, studentima, intelektualcima i društvenim radnicima, koji na ovakav način želje obilježiti 20. godišnjicu od genocida u Srebrenici.

 

makedonija-potocari2

“Motiv zbog čega smo se odlučili na put u Srebrenicu je što niko do sada od naših Bošnjaka i ostalih građana Makedonije nije oficijalno i organizirano otišao u Srebrenicu da na odgovarajući način obilježi genocid nad Bošnjacima, a posebno jer se sada navršava dvije decenije od genocida. Cilj nam je da na ovakav način podsjetimo na genocid nad nedužnim stanovništvom, s namjerom da se nikada, nikome i nigdje ne dogodi ono što se desilo Bošnjacima Srebrenice”, izjavio je Zećir Ramčilović, predsjednik udruženja “Divan”.

Bošnjačko udruženje građana “Divan” je Skupštini Makedonije dostavilo prijedlog rezoluciju za genocid u Srebrenici, za koju vjeruju da će biti prihvaćena.

makedonija-potocari1

“Naglašavajući važnost utvrđivanje potpune istine o izgradnji međusobnog povjerenja, stabilnog i trajnog mira, regionalne suradnje i eurointegracijskih procesa, smatramo od posebnog značaja da Skupština Makedonije prihvati naš prijedlog rezolucije za genocid u Srebrenici, koju smo u sriju, 8. jula 2015., dostavili Skupštini Republike Makedonije. Smatramo da će činom prihvatanja ove rezolucije, Republika Makedonija kao država ispoštovati svoje građane Bošnjake i na odgovarajući način obilježiti svaki naredni 11. juli kao Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici”, ističe Ramčilović.

Bošnjaci Republike Makedonije su još prije tri godine, počeli obilježavati 11. juli, kao Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Tim povodom, oni će sutra, odnosno 11. jula, u organizaciji Bošnjačke kulturne zajednice Republike Makedonije, organizirati takozvani Skopski marš mira, čime, kako kažu, žele iskazati poštovanje nevino stradalim žrtvama u Srebrenici i podsjetiti na najveći zločin u modernom svijetu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.