Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"čekamo mninistarstvo"

U srednjim školama na području ZHK-a održan štrajk upozorenja

skola zhk

Iz spomenutog sindikata također su naveli kako su još jednom ‘izigrani i prevareni’, prisiljeni posegnuti za najnepopularnijim načinom ostvarivanja radničkih prava

U svim srednjim školama na području Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) u srijedu je održan štrajk upozorenja zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora te nepostizanja zajedničkog stava o postotku povećanja plaće i ostalim zahtjevima Sindikata.

Štrajk se održavao treći školski sat u prvoj smjeni, a održat će se i u drugoj smjeni, kazala je Feni predsjednica Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama u ZHK (NSUSŠZHK) Jasminka Petric.

“Obavijestili smo resorno ministarstvo da je pokrenuta procedura za generalni štrajk, a na njima je sada da uspostave mirovno vijeće. Čekamo korak Ministarstva”, poručila je Petric.

Iz spomenutog sindikata također su naveli kako su još jednom ‘izigrani i prevareni’, prisiljeni posegnuti za najnepopularnijim načinom ostvarivanja radničkih prava.

Podsjećaju kako je prošlogodišnji generalni štrajk završen potpisivanjem Sporazuma kojim je predviđeno potpisivanje Kolektivnog ugovora do 1. marta 2022.

“Kolektivni ugovor nije potpisan, ali ne zato što se nismo mogli dogovoriti oko krucijalnih stavki nego zato što je Ministarstvo obrazovanja cijelo vrijeme radilo na potpuno novom dokumentu! Obraćali smo se Vladi i relevantnim ministarstvima u više navrata da nam se dostavi KU jer ne možemo pregovarati o nečemu što nam je nepoznato, također smo konstantno inzistirali da nam se omogući predočiti članovima Vlade naše zahtjeve, ali svi ovi apeli i traženja grubo su ignorirani”, kažu iz Sindikata.

“Ono što sada slijedi je proces mirenja koji ovisi o drugoj strani, odnosno koliko će biti ažurni i voljni pokrenuti ga. Mi ne želimo da dođe do štrajka, vidjet ćemo koji su koraci naše ministrice i njezinih kolega. Nadamo se da nećemo biti ignorisani onoliko dugo kao kad smo najavili prethodni štrajk, u protivnom svu odgovornost za izgubljenu nastavu snose Ministarstvo obrazovanja i Vlada”, saopćili su ranije iz Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama ZHK.