Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ženska mreža

U srijedu u Jablanici mirni protest: Nasilju nije mjesto u našem društvu

Enisa Klepo
FOTO: Facebook / Fena
Enisa Klepo

Ženska mreža BiH je izrazila svoju punu podršku i solidarnost sa oštećenom, te zahtijeva od institucija zaštite i nadzora da po službenoj dužnosti postupaju u ovom, ali i svim slučajevima nasilja, posebno nasilja nad ženama

Više nevladinih organizacija u srijedu u Jablanici organizuju mirni protest s ciljem da skrenu pažnju javnosti da bilo kakvom obliku nasilja nije mjesto u bosanskohercegovačkom društvu i da je zakon za sve isti.

Iz Ženske mreže podsjećaju da je u Jablanici 1. augusta ove godine prijavljeno nasilje nad uposlenicom jednog ugostiteljskog objekta. Uposlenica je, kako dodaju, tražila svoju pošteno zarađenu platu, a umjesto plate, dobila je batine.

Proteste organizuju lokalne ženske organizacije Udruženje žena “NERA” Konjic, Udruženje žena “Most” Jablanica, Udruženje “Dignitet” Mostar, Udruženje “Inicijativa građanki/na” Mostar, Udruženje žena “Univerzum” Mostar, Udruženje “Ja bih u EU”. Protestima će se pridružiti zaštitnice ženskih prava sa područja cijele Bosne i Hercegovine.

Ženska mreža BiH je izrazila svoju punu podršku i solidarnost sa oštećenom, te zahtijeva od institucija zaštite i nadzora da po službenoj dužnosti postupaju u ovom, ali i svim slučajevima nasilja, posebno nasilja nad ženama.

-Nadležne osobe i institucije moraju da zaštite osnovna ljudska prava i da konačno počnu sa realizacijom i implementacijom zakona čiji su sami potpisnici i da moć koju imaju u društvu konačno počnu koristiti za dobrobit i sigurnost svih građana/ki – navode iz Ženske mreže BiH.

Napominju da se sedam dan nakon prijavljenog nasilja i brojnih medijskih izvještaja, osim Agencije za ravnopravnost spolova BiH, niti jedna institucija ove države nije oglasila. Prijavljeno nasilje nije ni na dnevnom redu vanredne sjednice Općinskog vijeća Jablanica zakazane za 9. august ove godine.

Mirni protest zakazan je u Jablanici, Ul. Doljanka (ispred stare kasarne) sa početkom u 18.00 sati, saopćeno je iz Ženske mreže BiH.