Sarajevo

U Studentskom domu Bjelave pripremljen izolatorij sa 100 kreveta

Studentski dom Bjelave 1 – izolatorij

Opardija je izrazio nadu da će do 15. septembra, kad počinje akademska godina i kad se studenti vraćaju u svoje sobe, biti pronađeno neko drugo rješenje

U jednom od paviljona Studentskog doma na Bjelavama, u Sarajevu, od jutros su 53 sobe sa 100 kreveta spremne za potrebe privremenog izolatorija u Kantonu Sarajevo.

Esmir Opardija iz Studentskog centra Sarajevo izjavio je da je traženo da privremeni izolatorijum ne bude u studentskim domovima, ali da je Kanton Sarajevo insistirao na ovom rješenju zbog blizine Univerzitetsko-kliničkog centra i klinike Podhrastovi.

“Ponašamo se kao odgovorna firma čiji je vlasnik Kanton Sarajevo i stavili smo se na raspolaganje. Ovdje nije kraj radova, sada prostor trebaju preuzeti Krizni štab, ljekari, epidemiolozi i ostali koji će upravljati njime i mi očekujemo da se jave i preuzmu ga jer smo sve osigurali”, rekao je Opardija za N1.

Navodeći da ide na ruku što trenutno studenti ne borave u domu, Opardija je izrazio nadu da će do 15. septembra, kad počinje akademska godina i kad se studenti vraćaju u svoje sobe, biti pronađeno neko drugo rješenje.

Dogovor o formiranju ovog izolatorijuma u Studentskom domu Bjelave postignut je na jučerašnjem sastanku sa premijerom Kantona Sarajevo Mariom Nenadićem.

Prostorije Doma na Bjelavama na početku epidemije virusa korona u BiH korištene su kao prostor za karantin za lica koja su stizala iz zemalja s visokom stopom zaraženih.