Globus

Pandemija koronavirusa

Slovenski epidemiolozi upozorili na “importirane” slučajeve zaraze iz Hrvatske

07/08/2020

U Sloveniji je u prethodna 24 sata sa 753 testiranja na koronavirus potvrđeno 10 novih slučajeva koronavirusa,

Premda su zadnjih sedmica u Sloveniji za razliku od stanja od prije mjesec dana prevladavali lokalni prijenosi infekcija koronavirusa, u zadnje se vrijeme ponovno pojavljuju i “importirani slučajevi”, pa i iz Hrvatske, upozorili su u petak slovenski infektolozi.

“U zadnjoj je sedmici od 21 importiranog slučaja njih nešto više od polovice bilo iz Hrvatske”, kazala je u petak u izjavi novinarima epidemiologinja nacionalnoga instituta za javno zdravlje (NIJZ) Marta Grgič Vitek, dodavši da to ne čudi jer u Hrvatskoj ljetuje ili boravi velik broj slovenskih državljana.

Takvi se importirani slučajevi najviše bilježe kod ljudi mlađih od 24 godine koji se u inozemstvu ne paze nego odlaze na masovna druženja i zabave, gdje je mnogo ljudi, pa je mogućnost zaraze toliko veća, naglasila je slovenska infektologinja, prenosi Hina.

Kao jednu od lokacija iz kojih dolaze “importirani” slučajevi navela je otok Pag, rekavši da je riječ o mladima koji odlaze u klubove i na masovna druženja gdje se ne pridržavaju pravila fizičke distance iako sam Pag nije problematičan s obzirom da broj potvrđenih zaraza među lokalnim stanovništvom nije velik.

Slovenski mediji ovih su dana opširno prenosili članke iz njemačke i češke štampeo svojim turistima koji su se navodno zarazili u Hrvatskoj, posebno problematizirajući plažu na Zrću i tamošnje noćne klubove.

U Sloveniji je u prethodna 24 sata sa 753 testiranja na koronavirus potvrđeno 10 novih slučajeva koronavirusa, pa slovenski epidemiolozi procjenjuju da se zdravstveno stanje u državi glede covida-19 stabilizira i smiruje.

Što se tiče putovanja u inozemstvo koja nisu nužna, NIJZ je ponovno, posebno mlade ljude, u petak pozvao da se drže svih mjera koje propisuju lokalne vlasti i epidemiolozi, te održavaju higijenu ruku i i druge zdravstvene mjere kako bi smanjili mogućnost zaraze.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.