Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U sudnici prikazana fotografija Dženana Memića u Velikoj Aleji

slucaj_memic_sudjenje_publika1
Foto: Arhiva

Prikazivanjem snimaka s nadzornih kamera, koje su postavljene na ogradi Kuvajtske rezidencije i kući Šerifa Konjevića u Velikoj Aleji na Ilidži, danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Ljubi i Bekriji Seferoviću, a u slučaju “Dženan Memić”.

Seferovićima se sudi zbog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja i za krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i krivično djelo sprječavanje dokazivanja.

Danas su ponovo prikazani videosnimci s nadzornih kamera postavljenih na Kuvajtskoj rezidenciji i kući Šerifa Konjevića iz noći 8. februara 2016. godine.

Tužiteljica Amina Ruždić kazala je da se na snimku sa Kuvajtske rezidencije u 22:31:38 sati vidi kombi „WV T4“, na šta je odbrana optuženih advokat Rusmir Karkin uložio prigovor i kazao da vještaci nisu mogli tvrditi da je riječ o tom tipu kombija.

Na drugom snimku koji je prikazan sa kuće Šerifa Konjevića u 22:31:55 sati zabilježen je prolazak istog kombija na kojem rade oba svjetla.

Tužilaštvo potom prikazalo fotografija iz videosnimaka, no nakon prigovora advokata optuženih Sudsko vijeće je zabranilo dalje prikazivanje fotografija. Na spomenutim se fotografijama vide vozila koja su prolazila kroz Veliku aleju nakon kritičnog događaja.

Na pitanje advokata Karkina da li je izvršena identifikacija lica koja su upravljala vozilima i da li su pozvani da daju izjavu šta su vidjeli te noći, tužiteljica Ruždić kazala je da nisu.

Sudija Igor Todorović kazao je da te fotografije nemaju veze sa događajem od 8. februara 2016. godine.

U sudnici je danas prvi put prikazana fotografija tijela Dženana Memića koju je prema tvrdnji Tužilaštva KS napravio pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Nebojša Veljović nakon događaja 8. februara 2016. godine. Na fotografiji Memić leži na zemlji pored ceste uz drvo, na lijevoj strani, ispruženih nogu. U tim trenucima u sudnici su se začuli jecaji članova porodice i priustne publike.

U ranijem svjedočenju čulo se da je Dženan okrenut na bok od strane policajca MUP KS, što iziskuje pitanje kada je zaista nastala prikazana fotografija, kao i zašto ona nije bila predmet vještačenja nijednog vještaka koji je davao svoj iskaz pred Sudom.

Podsjećamo, policajac Velibor Ristivojević je 2. novembra 2016. godine svjedočio da je njegov kolega Dženana okrenuo na bok.

Tužilaštvo KS danas je tvrdilo da su videosnimke sa kuće Šerifa Konjevića i Kuvajtske ambasade izuzeli 31. marta 2016. godine, a fotografiju od službenika DKPT-a 2. marta. Njegov mobitel nije vještačen, iako se tako moglo doći do odgovora o tačnom vremenu kada je fotografija napravljena.

Advokat Karkin je uložio prigovor na svaki uloženi materijalni dokaz Tužilaštva kao nezakonit.

Advokat porodice Memić Ifet Feraget pitao je “kako je moguće da Tužilaštvo KS, u situaciji kada učesnik navodne saobraćajne nesreće pobjegne sa lica mjesta, ‘ažurno’ dva mjeseca nakon događaja pribavlja snimke”.

Veljović: Dženan je disao kada sam slikao

Policajac Veljović ranije je svjedočio kazavši da je kobne noći prišao momku koji je još uvjek disao. Tada je kazao da je mobitelom slikao položaj tijela stradalog jer se bojao da će se kasnije teško utvrditi položaj tijela, kao i da to nije učinio MUPKS.

Potvrdio je prilikom tog svjedočenja Veljović da su na licu mjesta pronašli komade stakla i ostatke zelene boje kao od kita ili laka.

Muriz Memić pokazao prepisku: Svjedok je sve vidio, ali je njegova izjava upropaštena