Upozorenje stručnjaka

U TK sve manje vakcinisane djece

vakcinacija

matraju da se, u povodu obilježavanja Svjetske sedmice imunizacije, treba posvetiti pažnja značaju i neophodnosti imunizacije

Tuzlanski kanton bilježi sve manje vakcinisane djece – upozorio je danas dr. Blaško Topalović, epidemiolog i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

Naglasio je da u prošloj godini nije vakcinisano 25 posto djece, a isto toliko ni u 2017. godini. Također u prethodnih pet godini statistika je poražavajuća.

– Mi imamo armiju male djece, njih oko 5.000 koja nisu vakcinisana. Ukoliko virus usljed slabijeg kolektivnog imuniteta uđe u takvu populaciju, svi će oboljeti. Ali zaista svi. Tu možemo očekivati komplikacije i pune pedijatrijske klinike – izjavio je Topalović na pres-konferenciji u Tuzli.

Zbog svega ovoga i sve slabije imunizacije djece, danas su se javnosti obratili ugledni pedijatri s Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla. Smatraju da se, u povodu obilježavanja Svjetske sedmice imunizacije, treba posvetiti pažnja značaju i neophodnosti imunizacije.

Kako je rečeno, stanje u Federaciji BiH, konkretno u Tuzli s potrebama za vakcinama je razočaravajuće. Brojni roditelji malih beba, kako je navedeno, već mjesecima čekaju na vakcinu protiv tuberkuloze.

– Sredstva su osigurana, ali vakcina protiv tuberkuloze nije stigla. Imamo informaciju da bismo 15. maja trebali imati te vakcine. Nije do nas nego do dobavljača. Moram reći da smo napokon uspjeli osigurati trgodišnji ugovor koji nam garantira da ćemo biti bolje snabdijeveni od strane onih koji proizvode vakcine – pojašnjava Topalović.

Također, šefica Odjeljenja za alergologiju i imunologiju Klinike za dječije bolesti u Tuzli doc. dr. Almira Ćosićkić rekla je danas novinarima da je BiH zemlja koja još uvijek ima priliku aplicirati na samo rijetki odnosno skromni broj vakcina.

– Nadam se da ćemo iznaći sredstva i za vakcine koje se već daju u zemljama koje nas okružuju – kaže Čosićkić.

Vakcinacija djece je obavezna, kaže pomoćnica direktora za medicinske poslove UKC-a Tuzla i predsjednica Udruženja pedijatara BiH prof.dr. Fahrija Skokić.

– Vakcinacija je obavezna jer je to nacionalni program. U obdaništu ne možete ugroziti 29 djece ako jedno nije vakcinisano. U Francuskoj vakcina nije obavezna, ali ima najbolji procenat vakcinisane djece. Znate zašto? Zato što imaju razvijenu svijest o bolestima, o zaštiti, o imunizaciji. Tako je isto u Italiji, Austriji. A mi već imamo danak, jer je jedna epidemija ugrozila život djeci – rekla je dr. Skokić.