Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjedništvo BiH

U toku sastanak Dodika i Izetbegovića

dodik izetbegovic

sastanku prisustvuju i potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić i potpredsjednik SDA Šefik Džaferović

U zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu u toku je sastanak lidera SNSD-a Milorada Dodika i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, saznaje Srna.

Prema nezvaničnim saznanjima Srne, sastanku prisustvuju i potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić i potpredsjednik SDA Šefik Džaferović.

Ranije tokom dana Dodik je izjavio da postoji očigledni zastoj Bosne i Hercegovine u izvršavanju ustavnih i zakonskih obaveza, kao i da pravosuđe zapada u jednu od najtežih kriza dosad.

– Većina onih koji ocjenjuju stanje u BiH se slažu u jednom, da je ovo zastoj koji je nepotreban. Čak ni pitanje koje je bilo važno a to je EU i put ka EU, nije uspjelo da otkloni stare pozicije određenih političkih subjekata, što je dovelo do širokog zastoja u radu svih institucija – smatra Dodik.

Apatična situacija, prema njegovim riječima, proizvedena je “zato što neko u BiH, prije svega, bošnjačka politička elita želi da spriječi Srbe da na legitiman način budu predstavljeni na nivou BiH“.

Dodik je kazao da je Vijeće ministara BiH pomoćni organ Predsjedništva BiH, te da mu treba vratiti tu funkciju.

Komentirajući današnje proteste koji se održavaju ispred zgrade pravosudnih institucija BiH u Sarajevu, Dodik je ustvrdio da su Tužilaštvo, Sud BiH i VSTV vanustavne institucije, te da je, isključujući slučaj zbog kojeg se protestira, frustracija građana opravdana.