Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"nije bilo iznenađenja"

KFOR raskrinkao Vučića: Bili su unaprijed obaviješteni o akciji kosovske policije

vucic1122

Glasnogovornik međunarodnih mirovnih snaga ukazao je da situaciji na Kosovu najviše prijete političari i njihova retorika

Međunarodne snage na Kosovu (KFOR) priopćile su u srijedu da su vlasti Srbije bile “unaprijed obaviještene” o jučerašnjoj akciji kosovske policije i da “nije bilo iznenađenja”.

“Bili smo u kontaktu sa srpskim vlastima. Svi su bili unaprijed obaviješteni o operacijama i nije bilo iznenađenja“, rekao je glasnogovornik KFOR-a pukovnik Vincenzo Grasso za beogradsku televiziju TV Prva.

Istaknuo je da je poslije jučerašnjih napetosti situacija na Kosovu u srijedu mirna, ali da je i u utorak “situacija bila pod kontrolom“ i da je konstantno praćena.

Na pitanje bi li u bilo kojoj situaciji KFOR jučer reagirao i zaštitio Srbe, Grasso nije direktno odgovorio, navodeći da je KFOR “treća linija odgovora“.

“Radila je kosovska policija i završili su akciju tokom dana bez velikih problema“, objasnio je Grasso, navodeći da je problema bilo samo u Zubinom Potoku, gdje su lokalni Srbi postavili barikade na cesti.

„Ako kosovska policija ne traži našu intervenciju, mi nećemo intervenirati. Osim ako situacija nije izuzetno loša, da prijeti miru i stabilnosti“, naglasio je pukovnik KFOR-a.

Glasnogovornik međunarodnih mirovnih snaga ukazao je da situaciji na Kosovu najviše prijete političari i njihova retorika.

„U ovom trenutku, miru na Kosovu najviše prijeti retorika, propaganda, provokacije i nekad lažne izjave političara. Ja sam ovdje skoro 20 mjeseci i nije bilo velikih incidenata. Najveća prijetnja miru i stabilnosti je retorika koju neki lideri koriste i zloupotrebljavaju, kao i mediji koji u tome sudjeluju“, naglasio je glasnogovornik KFOR-a.

Kosovska policija izvela je u utorak operaciju na sjeveru Kosova u kojoj je uhapšeno 19 policajaca, priopćio je Policijski inspektorat Kosova.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u utorka je, na kraju sjednice Skupštine posvećene Kosovu, rekao da je uhapšeno ukupno 28 osoba – 20 Srba, sedam Albanaca i jedan Bošnjak.

Akcija na sjeveru Kosova počela je u utorak rano ujutro, oko 6,15 sati, a u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici oglasile su se sirene za zračnu opasnost.

Zbog upada specijalnih jedinica ROSU na sjever, Vučić je naredio stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene pripravnosti.

Vučić je u utorak navečer zanijekao da je govorio o mogućnosti vojne intervencije kada je izjavio da će “naša vojska, ukoliko dođe do bilo kakvog ozbiljnijeg ugrožavanja poretka i života ljudi na sjeveru Kosova i Metohije, zaštititi naš narod”.