Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Brend 4”

Ima uhapšenih: U toku velika akcija SIPA-e, na meti službenici UIO-a

sipa pixsell
16.09.2009., Sarajevo, BiH - U akciji koju je izvela Agencija za istrage i zastitu BiH (SIPA) pretresen je stan bivseg generala Armije Bosne i Hercegovine Sefera Halilovica, a pripadnici agencije jos uvijek se nalaze ispred zgrade u sarajevskom naselju Grbavica gdje Halilovic stanuje. Bivsi general nije uhapsen. Na lokacijama u Sarajevu, Mostaru, Bihacu i Konjicu po nalogu Tuziteljstva BiH uhicene su cetiri osobe: Nedzad Hodzic zvani John Wayne, Mensur Memic zvani Menta, Dzevad Salcin zvani Struja i Senad Hakalovic. Nesluzbeno se doznaje da su uhiceni ratni zapovjednici postrojbi osumnjiceni za ratni zlocin nad Hrvatima na podrucju konjicke Trusine. Photo: Zoran Grizelj/Vecernji list

Izdat je nalog za hapšenje više osoba, a do sada su uhapšene najmanje dvije osobe

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na području Banja Luke, uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, provode operativnu akciju „Brend IV“.

Pretresi se vrše po naredbama Suda Bosne i Hercegovine, na šest lokacija, a zbog postojanja osnova sumnje na krivična djela „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ iz člana 220. i „Primanje dara i drugih oblika koristi“ iz člana 217. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Izdat je nalog za hapšenje više osoba, a do sada su uhapšene najmanje dvije osobe.

Povodom ove akcije oglasila se i Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

“Menadžment institucije i zaposleni u UIO nisu ni na koji način uključeni u aktivnosti koje su provođene, te ne posjedujemo informacije o preduzetim mjerama i radnjama nadležnih organa. Stav UIO je potpuno jasan, a to je obavezno zakonsko postupanje svakog zaposlenog u instituciji”, prokomentarisali su iz UIO BiH.