Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Studenac"

U toku velika akcija SIPA-e na teritoriji cijele BiH, oglasili su se i iz Tužilaštva

Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Ilustracija

– Pretresi su u toku na više lokacija – navela je Miovčić

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) provode operativnu akciju “Studenac” na području Zenice, Viteza, Ljubuškog, Čapljine, Posušja, Cazina, Banja Luke i Bijeljine. Akcija se provodi po naredbama Suda BiH, pod nadzorom Tužilaštva BiH, potvrdila je Feni glasnogovornica SIPA-e Jelena Mivočić.

U pitanju su krivična djela – organizovani kriminal, krivotvorenje znakova za obilježavanje robe, nedozvoljen promet akciznih proizvoda, nedopušteno skladištenje robe i krijumčarenje.

– Pretresi su u toku na više lokacija – navela je Miovčić.

Pripadnici SIPA-e akciju provode u saradnji sa službenicima UIO-a, FUP-a i MUP-a RS-a. Također, u akciji učestvuju MUP-ovi Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog, Srednjebosanskog, Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog.

Oglasili se i Tužilaštvo BiH

Pripadnici SIPA-e, zajedno sa ovlaštenim službenicima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, od ranih jutranjih sati provode aktivnosti pretresa i privođenja osumnjičenih osoba na ukupno 13 lokacija u oba bh entiteta. Akcija ‘Studenac’ provodi se po nalogu Tužilaštva BiH.

Aktivnosti se odnose na istragu u predmetu za organizirani kriminal, povezan sa neovlaštenim prometom akciznih proizvoda, nedozvoljenim skladištenjem robe i drugim povezanim kaznenim djelima.

Tokom istrage, prikupljeni su dokazi, da su osumnjičeni vršili nedozvoljen promet i plasman na ilegalnom tržištu velikih količina cigareta, duhana i drugih akciznih proizvoda.

Nakon okončanja aktivnosti, bit će poznato više detalja o provedenoj akciji, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.