Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U strahu od Kine

Japan odobrava 2,8 milijardi dolara za masovnu proizvodnju projektila dugog dometa

japan
japan zastava unsplash

Zbog ograničenog kopnenog prostora kod kuće, Japan planira održati testiranja projektila prije raspoređivanja u vojnim bazama u Sjedinjenim Državama

Ministarstvo odbrane Japana dat će se zeleno svjetlo za razvoj različitih verzija Mitsubishijevih projektila tipa 12. Ovo je posljednja u nizu odluka prema kojima će Japan gotovo udvostručiti svoju vojnu potrošnju u sljedećih pet godina.

Japansko ministarstvo odbrane objavilo je u utorak da je potpisalo ugovore vrijedne gotovo 380 milijardi jena (2,8 milijardi dolara) s vodećim odbrambenim izvođačem u zemlji, Mitsubishi Heavy Industries, za razvoj i masovnu proizvodnju projektila dugog dometa za raspoređivanje već 2026. u jeku rastućih strahova od sve veće kineske vojne snage, navodi France 24.

Ministarstvo je saopćilo da ugovori uključuju poboljšane verzije Mitsubishijevih projektila tipa 12 za lansiranje s površine, sa mora i iz zraka te hipersoničnu balističku raketu za odbranu udaljenih otoka.

Masovna proizvodnja tipa 12 vođenih projektila i hipersoničnih klizećih projektila, koji su već razvijeni, počet će ove godine, saopćilo je ministarstvo. Dužnosnici su odbili dati broj projektila koje Japan planira rasporediti, ali su naznačili da se očekuje postepeno povećanje proizvodnje u sljedećih pet godina.

Zbog ograničenog kopnenog prostora kod kuće, Japan planira održati testiranja projektila prije raspoređivanja u vojnim bazama u Sjedinjenim Državama, rekli su dužnosnici ministarstva.