Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pogoršana situacija

U tuzlanskom UKC-u reducirani specijalističko-konsultativni pregledi

ukc tuzla bolnica ss

U protekla tri dana, Tuzlanski kanton bilježi čak četrnaest smrtnih slučajeva vezanih za koronavirus. Uz smrtne, povećava se i broj novozaraženih.

U UKC-u u Tuzli su redukovani specijalističko-konsultativni pregledi. Rezultat je ovo pogoršane epidemiološke situacije na ovom području. Odluka se primjenjuje od 21. januara i trajat će četrnaest dana. Iz odluke su izuzeti pacijenti čije zdravstveno stanje bude zahtijevalo hitne i neodložne preglede.

Cilj je smanjiti protok broja pacijenata kroz Univerzitetsko-klinički centar da bi se istovremeno smanjila i opasnost od daljnjeg širenja virusa. Odluka je donio Krizni štab ove ustanove nakon, kako kažu, izuzetno pogoršane epidemiološke situacije. Ovo je potez koji se morao uraditi, kazali su.

„Odnosi se broj elektivnih operacije koje su se radile svakodnevno i one su redukovane do 50%. Ono što je bitno naglasiti da sva hitna stanja i sve maligne bolesti ostaju kao prioritet pružanja zdravstvene usluge u našoj ustanovi“, istakao je Bahrudin Hadžiefendić, v.d. pomoćnika direktora za medicinske poslove UKC-a Tuzla.

U protekla tri dana, Tuzlanski kanton bilježi čak četrnaest smrtnih slučajeva vezanih za koronavirus. Uz smrtne, povećava se i broj novozaraženih.

„U prethodna tri dana imali ukupno 726 pozitivnih pacijenata na području TK-a od oko 1.400 testiranih, pa je procenat pozitivnih u odnosu na broj testiranih prešao 50% – iznosio je 51,3%“, navodi ministar zdravstva TK-a Božo Jurić (PDA).

Broj pacijenata čije zdravstveno stanje zahtijeva bolničko liječenje je 131. Od toga je 15 osoba smješteno u respiratorni centar i imaju izuzetno tešku kliničku sliku, a njih devet je na mehaničkoj ventilaciji. I to nije sve.

„Na Klinici za dječije bolesti imamo osmero djeci i osam majki, na Ginekološko-akušerskoj klinici imamo šest porodilja koje su također inficirane koronavirusom i mislim da će nam ovaj novi soj, omikron stvarati probleme u nekom redovnom funkcionisanju“, dodaje Hadžiefendić.

Apel za poštivanje mjera zaštite i pristupanje procesu vakcinacije ni danas nije izostao. Virus je sveprisutan i ne bira, a zaraženi i preminuli slučajevi nisu samo brojke, kao što ni odgovornost nije samo riječ.