Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potvrđeno iz Pentagona

SAD stavlja u pripravnost 8.500 vojnika zbog krize u Ukrajini

kirby ss

Kirby je otkrio da je u ovoj fazi u pripravnosti 8.500 vojnika te da će se u narednim danima nastaviti s detaljima u skladu s odlukama o ovom pitanju

Sjedinjene Američke Države (SAD) mobilizirale su 8.500 vojnika za pružanje podrške u slučaju aktiviranja snaga za odgovor NATO-a na neočekivane situacije u ukrajinskoj krizi, potvrđeno je iz američkog Ministarstva odbrane (Pentagon), javlja Anadolu Agency (AA).

Kako napetost raste zbog gomilanja ruskih trupa na ukrajinskoj granici, SAD razmatra planove za jačanje istočnog krila NATO-a.

“Po uputama predsjednika (Joe Biden op.a.) i po savjetu ministra (op.a. Lloyd) Austina, SAD je poduzeo korake za mobilizaciju vojske u zemlji i inostranstvu. Na taj smo način spremni odgovoriti na niz nepredviđenih situacija, uključujući podršku NATO snagama za odgovor ako dođe do mobilizacije”, poručio je glasnogovornik Pentagona John Kirby na redovnoj konferenciji za novinare.

Kirby je otkrio da je u ovoj fazi u pripravnosti 8.500 vojnika te da će se u narednim danima nastaviti s detaljima u skladu s odlukama o ovom pitanju. Navodeći da će ti vojnici biti poslani samo ako se aktiviraju snage NATO-a za odgovor, Kirby je naglasio da u ovoj fazi nije donesena nikakva odluka.

sad