Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijer na meti kritika

Britanski mediji: Boris Johnson tokom karantina prisustvovao i rođendanskoj zabavi

Ured premijera odbacio je tu tvrdnju, tvrdeći da je premijer ugostio vani samo mali broj članova porodice

Britanski premijer Boris Johnson prisustvovao je rođendanskoj zabavi tokom prvog karantina 2020., iako je to bilo u suprotnosti s ograničenjima COVID-19, pišu britanski mediji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Premijerova supruga Carrie Johnson organizovala je “iznenadnu zabavu” 19. juna 2020. nešto iza 14 sati, objavio je “ITV”.

Premijer je također prisustvovao događaju nakon povratka iz službene posjete školi izvan Londona.

Rođendanskoj zabavi prisustvovalo oko 30 osoba, među kojima dizajnerica interijera Lulu Lytle, koja je bila uključena u renoviranje Johnsonova stana u zgradi.

Na zabavi su Lytle i Carrie premijeru Johnsonu predale tortu, dok je osoblje pjevalo rođendansku pjesmu.

Ured premijera odbacio je tu tvrdnju, tvrdeći da je premijer ugostio vani samo mali broj članova porodice.

ITV je također objavio da su navečer 19. juna 2020. Johnsonovi porodični prijatelji bili ugošćeni na gornjem spratu, što je također bilo u suprotnosti s pravilima.

“Pozivam sve da budu suzdržani i nastave slijediti pravila kako bismo svi bili sigurni. Samo zahvaljujući suzdržanosti koju smo svi do sada pokazali možemo postepeno izaći iz ovog karantina”, rekao je Johnoson, samo sedam dana prije rođendanske zabave.

Zajedno s posljednjim slučajem broj događaja u Vladi Velike Britanije na kojima su prema tvrdnjama prekršena ograničenja, porastao je na 17.

Utvrđeno je da je Johnson učestvovao i na zabavi održanoj u vrtu njegovog ureda 20. maja 2020., a Johnson je potvrdio da je prisustvovao zabavi, te nakon toga uputio izvinjenje.

Johnson je kasnije bio na meti kritika opozicije, čak je tražena i njegova ostavka.