Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Tuzli održana prezentacija mogućnosti obrazovanja u SAD-u

ambasada sad tuzla111

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini organizirala je danas na Univerzitetu u Tuzli prezentaciju programa akademske razmjene i mogućnostima nastavka obrazovanja u toj zemlji.

Tim povodom predstavnici Ambasade SAD-a i menadžment Univerziteta u Tuzli, studentima su iznijeli uvjete i rokove apliciranja, a istaknuto je kako saradnja s američkim koledžima postoji već više od 15 godina.

Vršiteljica dužnosti rektorice Univerziteta u Tuzli Zumreta Kušljugić kazala je da su zahvaljujući toj saradnji mnogi profesori i studenti, posebno studenti završnih godina, dobivali stipendije zbog kojih su bili u mogućnosti dodatno se educirati na američkim univerzitetima.

Uvjeti za apliciranje na neke od programa studiranja koje nudi Ambasada SAD-a u BiH, nisu komplicirani za studente. Cijeli program, kojeg finansira Vlada SAD-a, studentima nudi mogućnost da uče ili vrše istraživanja na američkim univerzitetima.

Adriana O'Flanagan iz Ambasade SAD-a u BiH pojasnila je da razmjene kreću od srednjoškolskog uzrasta i traju do deset mjeseci.

– Naglasila bih program Education USA koji je službeni izvor informacija kada je u pitanju studiranje u SAD-u. Ohrabrujemo studente da se na službenoj web stranici informiraju i provjere šta je potrebno da bi aplicirali – dodala je O'Flanagan.

Rokovi za apliciranje su različiti te O'Flanagan savjetuje studentima da se za više detalja informiraju na web stranici Ambasade SAD-a u BiH ili u Američkom kutku u Tuzli.