Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"unutrašnja" kontrola

U UIO-u BiH otkriveno devet lažnih diploma, ali ne žele dati imena

uio bih

UIO nije želio dostaviti imena lica s lažnim diplomama niti su dostavili nazive obrazovnih ustanova. Pozvali su se na Zakon o zaštititi ličnih podataka

Uprava za indirektno oporezivanje kontinuirano vrši provjeru vjerodostojnosti svih diploma zaposlenih i do sada je provjerama ustanovljeno devet nepravilnosti, navode iz ove institucije u odgovoru zastupnici Naše stranke Mirjani Marinković-Lepić.

No, UIO nije želio dostaviti imena lica s lažnim diplomama niti su dostavili nazive obrazovnih ustanova. Pozvali su se na Zakon o zaštititi ličnih podataka.

„Za dvije diplome koje su izdate od strane visokoškolske ustanove iz inostranstva, nakon obavljenih provjera utvrđeno je da su izdate od strane visokoškolske ustanove koja nije upisana u registru visokoškolskih ustanova, niti je licencirana i akreditirana u zemlji provjere, i da forma diplome koja je poslana na provjeru ne odgovara formi visokoškolskih kvalifikacija koji se izdaju u zemlji provjere. Za jednu diplomu, nakon obavljenih provjera utvrđeno je da je izdata od strane obrazovne ustanove koja nikad nije postojala!

Za pet diploma je utvrđeno da je nadležni organ poništio po pravu nadzora rješenje kojom je ista kao strana isprava priznata i naložio poništavanje diplome visokoškolske ustanove u BiH, kod koje je prilikom upisa studijskog programa priložena inostrana diploma.

Za pet diploma utvrđeno je da iste nisu izdate od strane obrazovnih ustanova koje su na njima navedene“, kažu iz UIO-a.

Tvrde dalje da je UIO poduzeo sve zakonom propisane radnje u ovim slučajevima.