Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Susret Dodik - Macdonald

U Vijeću ministara BiH hitno donijeti odluke za nabavku 1,2 miliona vakcina

Predsjedavajući Predsjedništva je zahvalio UN-u na angažmanu u vezi s nabavkom vakcina i podsjetio da je BiH dio koviks modela, kroz koji nastoji da obezbijedi dovoljnu količinu vakcine

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, na današnjem sastanku sa rezidentnom koordinatoricom Ujedinjenih nacija u BiH Ingrid Macdonald, naglasio je da je epidemiološka situacija u BiH komplikovana i da su trenutno maksimalno fokusirani na nabavku vakcina, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako su saopćili iz Predsjedništva BiH, Dodik je zahvalio UN-u na angažmanu u vezi s nabavkom vakcina i podsjetio da je BiH dio koviks modela, kroz koji nastoji da obezbijedi dovoljnu količinu vakcine.

Macdonald je naglasila da njena kancelarija ima veoma dobru saradnju sa ministarstvima zdravlja u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Podsjetivši da je BiH dio koviksa, Macdonald se saglasila sa predsjedavajućim Predsjedništva da je potrebno da Vijeće ministara hitno donese odluke kako bi bilo nabavljeno 1,2 miliona vakcina protiv COVID-19 za BiH.

Na sastanku je bilo riječi i o klimatskim promjenama, a Macdonald je informisala Dodika da je generalni sekretar UN-a u nedavnom izlaganju istakao da je prioritet u narednoj godini formiranje globalne koalicije za borbu protiv klimatskih promjena, te da će tim povodom biti održan samit u Glasgowu, zaključili su iz Predsjedništva BiH.