U Višegradu obilježena godišnjica živih lomača u Pionirskoj i na Bikavcu

visegrad – obiljezavanje zive lomace

Mirnim šetnjama od jednog do drugog stratišta, polaganjem cvijeća i učenjem dova, Višegrađani su danas obilježili još jednu godišnjicu stravičnih zločina u Pionirskoj ulici i na Bikavcu. U “živim lomačama”, u kućama Adema Omeragića u Pionirskoj i Mehe Aljića na Bikavcu, 14., odnosno 27. juna 1992. godine živo je zapaljeno više od 140 žena, djece i staraca. Najmlađa žrtva, beba u majčinom zagrljaju u Pionirskoj ulici, imala je samo dva dana i u trenutku smrti nije imala ni ime.

Kuću u Pionirskoj ulici obnovila je Sumbula Zeba, kćerka Adema Omeragića, a na njoj se nalazi spomen-ploča koja će trajno podsjećati na ovaj gnusni zločin.

Fotografije žrtava u podrumu objekta podsjećaju na noć kada je u njemu izgorjelo više od 70 civila, koji su prethodno opljačkani i kojima je obećana razmjena. Riječ je uglavnom o Bošnjacima iz sela Koritnik. Preživjelo je samo osam osoba.

“Ovdje sam izgubio oca, majku, snahu, troje djece od brata od 10, 11 i 12 godina. I još amidžića, amidžičnih i ostalih… Pedeset sedam je iz Koritnika bilo samih. To mi je žalosno, nikad kosti nisam pronašao. Da mi ih je pronaći, dok sam živ, da ih ukopam i da znam gdje su”, priča Ramo Kurspahić.

Bakira Hasečić se posljednjih dana prisjeća dešavanja iz 1992. godine.

“Ovih dana kako je uhvaćen Radomir (Šušnjar, op.a.) ja se vraćam u najteže dane, kada je jedna od preživjelih žrtava došla u Kosovo Polje, kojoj sam pomogla. Presvukli smo je, okupali, ošišali, alkohol joj stavili u ruku i 6-7 crva joj izvadili iz ruke”, sjeća se Hasečić.

Iz zapaljene kuće na Bikavcu uspjela je pobjeći samo Zehra Turjačanin, koja je zadobila teške opekotine. U Carevoj džamiji u Višegradu proučen je tevhid za žrtve “živih lomača” Pionirska i Bikavac.

Za zločine na području Višegrada, uz ostale, osuđeni su Milan Lukić na doživotnu zatvorsku kaznu i Sredoje Lukić na 27 godina zatvora. Porodice žrtava očekuju da će Radomir Šušnjar, kojeg su prije nekoliko dana vlasti Francuske izručile BiH, progovoriti o ovom zločinu i otkriti gdje su posmrtni ostaci žrtava živih lomača koji su naknadno izmješteni zajedno s ostacima spaljenih kuća.