U Višegradu sahranjena posljednja Jevrejka

Вишеград – сахрањена Букица Романо

Na jevrejskom groblju u Višegradu sahranjena je, u prisustvu rodbine i prijatelja, Bukica Romano, rođena Montiljo, posljednja Jevrejka u Višegradu.

Jakov, najstariji sin gospođe Bukice, pred odrom svoje majke podsjetio je na njen plemenit život, ali i na vrijeme kada su se svi Višegrađani družili i nisu se izdvajali po nacionalnim i vjerskim obilježjima.

“Građansko društvo Višegrada bilo je tako da su moj otac i majka išli na pravoslavne slave i muslimanske bajrame, a oni su nama dolazili za Pesah, koji je moj stari pripremao uz veliku gozbu”, prisjetio se Jakov.

Profesor srpskog jezika i književnosti Divna Vasić podsjetila je da je Ivo Andrić u svojim književnim djelima opisao život većine tih porodica.

“Raseljavanje Jevreja sa ovih prostora počelo je još u toku Prvog svjetskog rata. U jednom intervjuu Ivo Andrić kaže da je on zapamtio više od 600 duša. Međutim, na početku Drugog svjetskog rata bilo ih je tek oko 200, a mnogi su nastradali u logorima po Njemačkoj”, rekla je Vasićeva.

Nakon smrti muža Avrama, Bukica je godinama živjela sama u Višegradu, gotovo neprimjetno. Njegovala je običaje jevrejskog naroda i bila čuvar tradicije.