sjednica u mostaru

U Vladi FBiH tvrde da su donijeli “dva važna zakona”: Vaučeri od 200 KM za građane

220616_edita_djapo_vlada_fbih_42036

Đapo ističe kako je za turizam u ovoj godini izdvojeno 5 miliona maraka iz Budžeta FBiH

Edita Đapo, ministrica okološa i turizma u Federaciji BiH kazala je u četvrtak u Mostaru kako je Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici donijela dva vrlo važna zakona, Zakon o turizmu i Zakon o boravišnoj taksi.

– O Zakonu o turizmu se jako puno pričalo jer je 2014. godine Ustavni sud rekao da Zakon o turističkim zajednicama nije donesen po Ustavu, zbog čega je trebalo ispuniti tu obvezu. S obzirom na reformsku agendu, opredijelili smo se da Zakon o turističkim zajednicama i Zakon o turističkoj djelatnosti spojimo i napravimo jedan Zakon o turizmu. Taj Zakon o turizmu usvojen je na Vladi FBiH 2017. godine kao prijedlog i poslali smo ga u Parlament. Krajem 2019. godine kada ga je trebalo razmatrati dobili smo informaciju da neće proći i da je bolje da ga povučemo iz parlamentarne procedure te ga doradimo kroz javne rasprave – objasnila je ministrica.

Dodala je kako su, nakon toga, održali niz javnih rasprava s privrednicima, turističkim sektorom i svim sudionicima u turizmu na temelju čega je izrađen novi tekst koji je danas usvojen i koji ide dalje u Parlament FBiH.

– I dalje se držimo prijedloga da postoji mogućnost osnivanja Turističke zajednice FBiH te turističkih zajednica kantona, gradova i općina, jer su mnoge županije već donijele svoje zakone po kojima se omogućuje osnivanje turističkih zajednica na lokalnoj razini – naglasila je Đapo.

Istaknula je kako se tim zakonom uređuje i oblast za turističke agencije.

– Novina je da su u sistem stavljene internet agencije koje su do sada prodavale svoje paket aranžmane bez registriranja u Federaciji BiH. Sada će morati biti registrirani i plaćati porez kao i svi drugi. Također smo usuglasili ovaj zakon s dvije europske direktive – podvukla je ona.

Ministrica navodi kako je riječ o Uredbi o statistikama prema kojoj će se napraviti elektronsko izvještavanje, a čija će baza podataka biti u Ministarstvu okoliša i turizma FBiH. Ministarstvo bi tada imalo podatke o svim agencijama, vodičima, hotelima, odnosno svim sudionicima u turizmu.

– Druga direktiva je Uredba o paket aranžmanima i zaštiti potrošača. Agencije će sada morati staviti polog ili bankovnu garanciju u iznosu od 10 posto od paket aranžmana, a sve u cilju zaštite potrošača, odnosno građana, korisnika njihove uloge – smatra Đapo.

Još je kazala kako bi Zakon o turizmu sada pokrivao i oblast turističkih vodiča koji su do sada bili samo obrtnici, a koji su morali imati fiskalne kase. Oni sada, kako kaže, mogu imati dodatno zaposlenje i raditi u turističkim agencijama.

Zakon o boravišnoj taksi govori što je boravišna taksa, tko su obveznici, tko je oslobođen plaćanja takse i slično. Taj novac koji se prikupi dijelio bi se 80 posto turističkim lokalnim zajednicama, 10 županijskim, a 10 posto Turističkoj zajednici FBiH.

– Držimo se reformske agende da se ukinu svi parafiskalni nameti, a jedan od parafiskalnih nameta za gospodarstvo bila je turistička članarina. Županije, naravno, imaju svoje zakone i prema tim zakonima uplaćuju članarine – objasnila je ministrica.

Dva miliona maraka građanima za odmor

Đapo ističe kako je za turizam u ovoj godini izdvojeno 5 miliona maraka iz Budžeta FBiH.

– Mi smo s 1.5 miliona izašli u susret inicijativi 78 zastupnika u Zastupničkom domu koji su tražili da se taj iznos izdvoji za Ski lift na Ponijerima, s obzirom na to da je jako star i opasan za turiste. Dva milijuna ići će kao vaučeri građanima – rekla je ministrica.

Naglašava kako je Vlada za vrijeme pandemije pomogla turističkim djelatnicima i ekonomiji, ali kako ove godine želi pomoći građanima.

– S obzirom na porast cijena želimo da građani barem jedan dio svog slobodnog vremena provedu na odmoru. Vaučer u iznosu od 200 maraka dijelit će se putem internet platformi kao što su ekupon, kupi.ba, odmoriubih.ba i sličnim platformama koje prodaju turističke pakete unutar Federacije BiH – dodaje Đapo.

Smatra kako bi se putem korištenja ovih platformi uklonila diskriminacija, jer će apsolutno svako ko plati karticom dobiti vaučer od 200 maraka, dok je najmanji paket 250 maraka.

– Naravno, ovaj program će trajati dok se ne potroše ova dva miliona, a najkasnije do 31. decembra ove godine. Pomoći ćemo tako građanima, ali samim time i gospodarstvu. Nadam se da ćemo ovime motivirati građane da posjete sve ljepote Bosne i Hercegovine – podvukla je ona.

Drugi program je, dodaje Đapo, podrška medijima.

– Maksimalan iznos koji će moći dobiti mediji, odnosno web portali, printani mediji i turistički magazini bit će 25 tisuća maraka. Njihova obaveza je pisati o ljepotama Federacije BiH kako bismo motivirali građane da što više vremena provode u ovom entitetu i upoznaju se s ljepotama svoje zemlje – kazala je.

Đapo je na kraju rekla kako je usvojen i program pomoći ruralnim područjima pri čemu će svi koji iznajmljuju i koji su registrirani u sustavu u ruralnim područjima moći dobiti pomoć od tisuću do 20 hiljada maraka.

– Zadnji program je podrška razvoju zimskom, odnosno planinskom turizmu za što će biti izdvojeno od 100 do 350 hiljada maraka – zaključila je ministrica Đapo.