U Vlasenici dženaza za dvije identificirane i 12 neidentificiranih žrtava

vlasenica dzenaza1
FOTO Sanel Mumić / Facebook

Dženaza za dvije identificirane i 12 neidentificiranih žrtava ubijenih tokom proteklog rata bit će obavljena danas u Vlasenici.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da je jedna od identificiranih žrtava Zejna Čamdžić, rođena 1922. godine u Vlasenici, koja je nestala 1992. godine u mjestu Neđeljišta, a ekshumirana 2009. godine iz zapaljene kuće.

Čengić pojašnjava da su posmrtni ostaci identificirani klasičnom metodom, jer je skelet spaljen, odnosno posmrtni ostaci nisu mogli biti identificirani putem DNK analize.

Druga identificirana žrtva koja će biti ukopana u Vlasenici je Mujo Parić, rođen 1952. godine u Vlasenici, nestao 1992. godine u Vlasenici, a ekshumiran 2012. godine na lokalitetu Trnovo, na području općine Šekovići.

Osim navedene dvije žrtve, bit će ukopano i 12 neidentificiranih osoba koje su ekshumirane u ranijem periodu, uglavnom iz masovne grobnice Ogradice 2003. godine i masovne grobnice Pelemiši 2004. godine, ali i na pojedinačnim lokalitetima na području Vlasenice.

vlasenica dzenaza2

– Riječ je dakle o neidentificiranim posmrtnim ostacima s kojih su uzeti koštani uzorci i izolovan DNK, ali nema DNK podudaranja – kazala je Čengić.

Po njenim riječima, razlog zbog kojeg nema DNK podudaranja je nedostatak krvi.

– U nekim slučajevima nestala osoba nije imala bližih srodnika pa nema ko dati krv, ili porodice nisu još dale krv, a postoje i slučajevi gdje su kompletne porodice ubijene pa nema ko dati krv – ističe Čengić.

Dodaje da će posmrtni ostaci biti ukopani pod oznakama ekshumacije i obrade tijela, te ukoliko dođe DNK nalaz o tome će biti obaviještene porodice.