Glamoč i Manjača

U zajedničkoj vježbi vojski BiH i SAD učestvuju i borbeni avioni F-16

f-16

U saopćenju se navodi da će ova vježba omogućiti Oružanim snagama BiH unapređenje partnerske saradnje sa SAD-om i NATO partnerima

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država učestvovat će na zajedničkoj vojnoj vježbi pod nazivom “Bilateralna vježba”, koja će se realizirati 18. i 19. novembra na poligonima za obuku Oružanih snaga BiH – Glamoč i Manjača, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

U saopćenju se navodi da će ova vježba omogućiti Oružanim snagama BiH unapređenje partnerske saradnje sa SAD-om i NATO partnerima.

Oružane snage BiH će na vježbi učestvovati uz kompjuterski podržanu vježbu (CAX) i terensku vježbu (FTX), a Oružane snage SAD-a će učestvovati sa dva aviona F-16, te će vršiti podršku snagama na terenu. Avioni, koji će pružati blisku zračnu podršku na lokaciji poligona Glamoč, neće koristiti bojevu municiju, već će, nakon poziva za podršku, izvršiti lasersko zaključavanje cilja i simulirano uništenje.

Cilj vježbe je da Oružane snage BiH, kroz vježbu sa specijalistima za navođenje i kontrolu bliske zračne podrške (Joint Terminal Attack Controllers – JTAC) unaprijede operativne sposobnosti deklarisane bataljonske grupe, saopšteno je.