Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

američki predsjednik

Trump planira smanjiti broj vojnika u Afganistanu i Iraku za čak 50 posto

Afganistan_americka_zracna_baza_ Bagram_wikipedia

Tim potezom ne bi bio ispunjen cilj odlazećeg predsjednika da povuče sve američke vojnike do kraja godine, čemu su se suprotstavili njegovi vojni i vanjskopolitički savjetnici,

Administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa trebala bi do 15. januara smanjiti broj vojnika u Afganistanu gotovo 50 posto, na 2.500, izjavio je neimenovani američki zvaničnik.

Tim potezom ne bi bio ispunjen cilj odlazećeg predsjednika da povuče sve američke vojnike do kraja godine, čemu su se suprotstavili njegovi vojni i vanjskopolitički savjetnici, navodi AP.

U Afganistanu je sada između 4.500 i 5.000 američkih vojnika.

Pentagon očekuje da broj američkih vojnika u Iraku bude smanjen na 2.500, sa sadašnjih više od 3.000.

Te odluke nisu iznenađenje, nakon što je Trump prošle sedmice promijenio rukovodstvo Pentagona i postavio sebi lojalne ljude, koji su, kao i on, nezadovoljni što su američki vojnici i dalje prisutni u ratnim zonama.

Neimenovani zvaničnik je kazao kako su vojni lideri tokom vikenda obaviješteni o planiranim povlačenjima vojnika i da izvršna naredba još nije saopćena komandantima.

Prema planu, smanjenje broja vojnika bit će završeno samo pet dana prije nego što novoizabrani predsjednik SAD-a Joe Biden stupi na dužnost, 20. januara iduće godine, prenosi Al Jazeera.

Trump ne priznaje pobjedu Bidena na predsjedničkim izborima i tvrdi da su oni namješteni u korist bivšeg potpredsjednika SAD-a.

Iako ne navodi nijedan dokaz za izbornu krađu, Trump pokušava osporiti rezultate pred sudovima saveznih država, a najavio je kako će u proces uključiti i Vrhovni sud SAD-a ako bude potrebno.