Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U zamjenu za godinu dana zatvora: Karić će svjedočiti protiv Čauševića

BiH

SEDINET-KARIC-3-537×400

U Sudu BiH sutra će biti razmatran sporazum o priznanju krivnje koji je trećeoptuženi u predmetu Pandora 1 Sedinet Karić sklopio sa državnim Tužilaštvom.

Prema nezvaničnim informacijama, nagodbom je za Karića predviđena kazna od godinu zatvora, te njegovo svjedočenje protiv suoptuženih – bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Kemala Čauševića i nekrunisanog kralja tekstila, kako su ga mediji prozvali, Anesa Sadikovića, piše Oslobođenje.

Podsjetimo, nedavno je u Sudu BiH počelo suđenje Čauševiću i Sadikoviću, dok je predmet u odnosu na Karića razdvojen upravo zbog sporazuma. Tužilac Dubravko Čampara još ranije je rekao da će Karić, ukoliko Sud BiH prihvati sporazum, biti prvi svjedok.

Karić i Sadiković su optuženi da su Čauševiću od 2007. do 2011. godine, za uvoz više od 1.700 kamionskih isporuka tekstila, dali iznos od 1,72 miliona KM. Kao protuuslugu imali su povlašteni odnos prilikom uvoza tekstila.

Čaušević je osim za primanje dara optužen još i za zloupotrebu službenog položaja i pranje novca.

Bitno je napomenuti da je još nakon hapšenja 2014. Čaušević sa Tužilaštvom BiH sklopio preliminarni sporazum, a u svojoj tadašnjoj izjavi datoj tužiocu otkrio je imena političkih dužnosnika koji su učestvovali u kriminalu.

U međuvremenu, Tužilaštvo BiH je odustalo od tog sporazuma i Čaušević je optužen, a na jednom od ročišta za kontrolu mjera zabrane tužiteljica koja je tada mijenjala tužioca Čamparu kazala je da se od nagodbe odustalo jer je utvrđeno da je Čaušević dao lažni iskaz.

Čauševićev advokat Asim Crnalić je u nekoliko navrata naglasio da kada sporazum postoji, koji je 2014. navodno ovjerio i trenutno suspendovani glavni tužilac Goran Salihović, onda Čaušević treba biti zaštićen od procesuiranja, što Tužilaštvo nije ispoštovalo. Advokat je također upozorio da je Tužilaštvo BiH dokaze na kojima temelji optužbu osiguralo nakon Čauševićevog iskaza.

U nekoliko navrata spominjalo se da će se nagoditi i Sadiković, ali do toga još nije došlo.