zeničko-dobojski kanton

U ZDK smatraju da mogu biti “otvoreniji” prema klasičnoj nastavi

240720_adnanjupic1 (1)

Ministar se nada da će osigurati testove na koronavirus

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić uvjeren je da će biti osigurani neophodni testovi na koronavirus.

– Osigurali smo finansijska sredstva i odredili specifikacije te ih uputili prema UNDP-u, s kojim smo i do sada imali izuzetno dobru saradnju – istakao je Jupić nakon sjednice Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK.

Jupić je naglasio i da su donijeli odluku o podjeli 10.000 vizira obrazovnim ustanovama, te dodao da će u naredna dva dana biti održan sastanak svih kantonalnih ministara obrazovanja, nakon čega će donijeti odluku i o održavanju nastave u ZDK te pokušati iznaći najbolje rješenje za roditelje i djecu.

Načelnik Odjela za infektivne bolesti KBZ-a i član Kriznog štaba ZDK Ednan Drljević smatra da je određivanje načina održavanja nastave veoma delikatno pitanje, ali i prijevoz djece do škole, o čemu se strogo mora voditi računa.

Smatra da je uloga djece u širenju virusa mnogo manja nego što su ranije pretpostavljali te da može biti ‘otvoreniji’ prema klasičnoj nastavi.

Preporučio je svim roditeljima da djecu ne dovode u kontakt sa starijim osobama.