Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Zenici obilježena 20. godišnjica genocida u Srebrenici

zenica-obiljezavanje

U Zenici je večeras, na Trgu Alije Izetbegovića, održan centralni program obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici, kojem je prisustvovalo više stotina građana.

Lokalno omladinsko vijeće Zenica je organizovalo obilježavanje godišnjice genocida na Trgu Alije Izetbegovića. Program je počeo izvođenjem himne Republike Bosne i Hercegovine u periodu 1992-1998., a za čije vrijeme je podignuta i zastava Bosne i Hercegovine na jarbole koji se odnedavno nalaze na ovom spomen-obilježju u centru Zenice.

zenica-obiljezavanje1

“Srebrenički inferno”, oratorij posvećen žrtvama genocida u Srebrenici počinjenog u julu 1995. godine izveo je Omladinski hor iz Zenice pod dirigentskom palicom profesora Milenka Karovića.

Jasmin Duvnjak, predsjednik Lokalnog omladinskog vijeća Zenica, rekao je kako je ovo trezven način suočavanja sa prošlošću i doprinos sjećanju na genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine Lokalnog omladinskog vijeća, grada Zenica i njegovih građana.

“Ovo je program sjećanja koji ima za cilj afirmaciju sjećanja i istine i borbu protiv zaborava i ovakvim umjetničkim programom želimo da utječemo na svijest građana da razumijevaju sve ono što se događalo prije dvadesetak godina na prostorima Bosne i Hercegovine i to ne da bi se vraćali u prošlost koja bi možda bila idealogizirana, nego da bi se na trezven i odgovoran način suočili sa svim što se dešavalo, kao i istinom utemeljenom i na sudskim presudama, kao što je presuda o genocidu u Srebrenici”, rekao je Duvnjak.

zenica-obiljezavanje2

Naglasio je kako građani BiH trebaju da se suoče sa prošlošću bez vraćanja u nju te da se treba osuditi svaki ratni zločin u Bosni i Hercegovini bez obzira ko ih je počinio te da ih ne treba veličati. Duvnjak je dodao kako se nada da se ovdje neće ponoviti prošlost zahvaljujući suočavanju sa njom na racionalan način te da ćemo shvatiti pogubnost rata i ratnih dešavanja, nacionalne mržnje i netrepeljivosti i da ćemo na ovaj način svi zajedno gledati ka boljoj budućnosti.

“Srebrenički inferno” je potresno djelo o stradanju Srebreničana u julu 1995.godine bosanskohercegovačkog pisca Džemaludina Latića na čiji je tekst muziku napisao Đelo Jusić, a premijerno je izveden 20. septembra 2003. godine prilikom otvaranja Memorijalnog centra u Potočarima