Vučić: Imam veliki strah zbog situacije u BiH

vucic beograd nakon potocara

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je za “Politiku” da strahuje zbog regionalne nestabilnosti i političkih sukoba, prije svega zbog situacije u Bosni i Hercegovini.

“Veliki strah imam zbog situacije u Bosni i Hercegovini. Vidjeli ste da sam zamolio našeg prijatelja Milorada Dodika da još jedanput razmotri svoju odluku o referendumu. Iako razumijem njegove argumente, cijena je suviše visoka”, rekao je Vučić u intervjuu za list Politika.

Govoreći o napadu na njega u Potočarima kod Srebrenice, Vučić je ocijenio da je posle britanske, rezolucije koja nije usvojena, u velikom dijelu sveta, ne samo u regionu, nestala želja čak i za pričom o stvarnom pomirenju, a da su neki pomirenje doživljavali u konačnom srpskom porazu.

On je dodao da je, iako je imao procene bezbjednosnih službi o mogućem incidentu u Srebrenici, odlučio da ode tamo jer je želio da pošalje signal da Srbija ima dobru volju i iskreno poštovanje i da pokaže koliko je njegovo poštovanje prema žrtvama.

Premijer Srbije je dodao da se od tada nije čuo sa bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem ali da će mu se javiti u ponedjeljak da bi se dogovorili oko agende njegove posjete Srbiji.

“Moja sujeta i ono što sam preživio ne smiju biti razlog da mi ne radimo na najbolji način. Ono zbog čega se nisam čuo sa njim jeste njegovo objašnjenje da me nije vidio, da on tamo nije bio organizator”, rekao je Vučić i potvrdio da mu je lično Izetbegović garantovao sigurnost prije dolaska.

Vučić je dodao da je njegov odnos sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom “korektan” a na pitanje da li ima utjecaja na njega rekao je da ne govori o utjecaju.

“Ima i on utjecaj na mene”, rekao je Vučić.