Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kasumović uveo taksu kladionicama! Premier: Ostavili ste 220 radnika bez posla

kasumovic_premier

Gradsko vijeće Zenice na današnjoj sjednici izglasalo je povećanje komunalnih taksi, među kojima je oporezivanje kladionica, ali ista odluka neće biti primijenjena na kablovske operatere.

Prema usvojenom prijedlogu, kladionice će plaćati i do 50.000 KM po uplatnom mjestu.

“Kao odlučan i nezavisan čovjek ispunjavam svoja obećanja data građanima koji su mi dali veliki podršku. Iz Zenice se svakodnevno iznose ogromni novci, više od stotinu kladionica ovdje egzistira i red je da dio prihoda ostave i ovom gradu. Moji pravnici dobro su proučili cijeli predmet i jasno je da imamo pravo na ovo. Ove godine imamo dosta izdataka, milionske rate kredita stižu na naplatu, moramo ljudima otvoriti nova radna mjesta, spasiti Čelik koji je sinonim ovog grada, obnoviti zgrade Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i očekujem da ćemo oporezivanjem kladionica u dobroj mjeri popraviti stanje u budžetu”, izjavio je Kasumović.

Prije glasanja Kasumović je kazao kako neće dozvoliti da kladionice zarađuju veliki novac u Zenici, a da oporezivanje ne prođe.

“Glasajte kako hoćete, ja vas samo upozoravam. Nemoralno je da ja kao ekonomista pričam o Ustavnom sudu. Ne pričam o stvarima o kojima ne znam. Ja sam svjestan i građani su isto svjesni da je BH Telecom pod vlasti SDA. Znate li koliki je promet kladionica? Ukoliko ste vi za to da im još damo, izdvojite iz budžeta da im još damo. Ja to neću dozvoliti”, kazao je Kasumović.

Vijećnici SDA, SBB i ASDA uspjeli su iz amandmanom iz odluke izbaciti član 5. koji obuhvata telekom i kablovske operatere

“Uvođenje taksi za telekom operatere nije prošlo, ali do naredne sjednice ću sve posložiti”, kazao je Kasumović.

Premier: Ostavili ste 220 radnika bez posla

Povodom usvajanja “Odluke o komunalnim taksama” u Zenici, oglasila se i kladionica Premier. Saopštenje prenosimo u cjelosti:

“Usvajanjem ove Odluke o komunalnim taksama Gradsko vijeće Grada Zenice automatski je bez posla ostavilo oko 220 radnika i bez zakupa oko 110 vlasnika prostora. Dakle, bez izvora primanja ostavili su oko 1.200 Zeničana, ako računamo da jedna porodica u prosjeku ima četiri člana. Nama pored ovakvih komunalnih taksi ne preostaje ništa drugo nego zatvoriti poslovnice u Zenici, a valjda Fuad Kasumović i gradski vijećnici koji su glasali za ovu Odluku imaju način kako zbrinuti sve ove ljude.

Ova Odluka je neustavna, jer je kao kriterij uzeta vrsta djelatnosti, odnosno kladionicama je nametnuta komunalna taksa od 50.000 KM po uplatnom mjestu, mnogo više od ostalih djelatnosti, što nije u skladu s Ustavom FBiH, a što je Ustavni sud FBiH već potvrđivao u ranijim presudama. Takva komunalna taksa je, kao što je na samoj sjednici u više navrata istaknuto, nametnuta isključivo radi želje da se iz Zenice istjeraju sve kladionice, a uopće nije bio cilj povećanje prihoda budžeta. Ovakve Odluke koje kao kriterij za visinu komunalne takse uzimaju vrstu djelatnosti, Ustavni sud FBiH je već tri puta proglasio neustavnim u Zenici, i ovu će sigurno proglasiti neustavnom i time dokazati da su Fuad Kasumović i gradski vijećnici radili protivno Ustavu FBiH, ali nažalost za sve naše radnike to će biti kasno, jer mi ćemo uskoro zatvoriti sva uplatna mjesta u Zenici”, saopštili su iz kladionice Premier.