Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ko nema 1.000 KM ne može operisati karcinom u Sarajevu!

ahmed_valjevcic

Ahmed Valjevčić ima rak pluća, ovjerenu zdravstvenu knjižicu i uredno zdravstveno osiguranje. Ima borački staž, penzionerski karton i penziju od 350 maraka. Sve je to nedovoljno da bi bio operisan na Kliničkom centru Sarajevo.

“Nemam hiljadu maraka”, žali se Valjevčić koji je na Kliničkom centru proveo sedamnaest dana čekajući operaciju.

Osamnaesti dan dobio je otpusno pismo u kojem piše: “pozivajući se na dopis broj 0203-48312 od 11.11. 2016. godine obavezni smo upoznati pacijenta sa stanjem da ZZO KS ne pokriva troškove POTROŠNOG MATERIJALA NEOPHODNOG ZA OPERATIVNI ZAHVAT, te da iz toga proističe OBAVEZA PACIJENTA DA UČESTVUJE U FINANSIRANJU DIJELA TROŠKOVA KOJI SE ODNOSI NA POTROŠNI MATERIJAL”.

“To je oko hiljadu maraka. Prvo je bilo 1500, pa su smanjili na hiljadu. Nemam taj novac i, uz svu dobru volju mojih doktora, oni me ne mogu operisati. Sve je to došlo s vrha”, kaže Ahmed za žurnal.info.

U otpusnom pismu, Ahmedovi ljekari su se upravo pozvali na dokument “s vrha”. U novembru ove godine, generalna direktorica Sebija Izetbegović poslala je svim klinikama Kliničkog centra Sarajevo obavijest u kojem je navela da pacijenti sami trebaju da finansiraju troškove “potrošnog materijala”.

“Potrebno je da prije prijema pacijenata na operativni zahvat istog upoznate sa materijalom koji se finansira od strane njegovog osiguranja, i sa materijalom koji ne pokriva osiguranje pacijenta, te prednostima i nedostacima istog, i ukoliko je pacijent saglasan da SAM FINANSIRA TROŠAK, neophodno je da PRIJE OPERATIVNOG ZAHVATA UPLATI AKONTATIVNO IZNOS NAVEDENOG POTROŠNOG MATERIJALA. Klinika treba da šifrira taj materijal i uputi pacijenta na jednu od blagajni KCUS-a”, piše u svom dopisu generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

Ove odredbe, međutim, odnose se na pacijente s područja Kantona Sarajevo, jer svi drugi kantoni djelimično ili u potpunosti snose troškove za svoje pacijente. Izetbegovićeva se u svom dopisu navodi da je ZZO i menadžment ranije upozoravao ljekare, ali da se tih upozorenja ljekari nisu pridržavali.

“Ta upozorenja se nisu poštovala, jer su pacijenti bili na prvom mjestu. Sada je sve, pa i zdravlje pacijenata podređeno navodnim uštedama Kliničkog centra Sarajevo, kako bi generalna direktorica Izetbegović mogla reći da je uspješan menadžer”, pojašnjava jedan od ljekara sa Kliničkog centra Sarajevo.

Kako saznaje Žurnal, najmanje dva pacijenta (M.H. i M.A.) proteklih su dana uplatili više od hiljadu maraka da bi bili operisani na Kliničkom centru Sarajevo, iako oba pacijenta posjeduju uredno zdravstveno osiguranje. Jedan od navedenih pacijenata se čak morao kreditno zadužiti kako bi mogao pokriti troškove svoje operacije.

“Ja se ne mogu ni zadužiti. Penzija mi je 350 KM. Vidjet ću da svaki mjesec ostavljam po 100 KM i uštedim za operaciju. Trebat će mi godina. Doktori su mi rekli da će do tada tumor vjerovatno porasti, ali nemam izbora”, kazao nam je Ahmed Valjevčić.